Србија и Балкан

У приштински ЦИК стигле петиције: Срби траже разрешење градоначелника на северу КиМ

Следећи корак је организовање гласања за разрешење градоначелника, које мора бити спроведено у року од 45 дана
У приштински ЦИК стигле петиције: Срби траже разрешење градоначелника на северу КиМ© FOTO TANJUG/ STR

Централна изборна комисија у Приштини примила је данас петиције за смену градоначелника све четири општине на северу Косова (Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавић), а председник ЦИК-а каже да би процес верификације потписа могао дуго трајати, преноси "Коха".

"Примили смо петиције из четири општине. Постоји велики број потписа и потребно је време за потврду", рекао је председавајући ЦИК-а Крешник Радонићи.

Председник Скупштине општине Северна Митровица Неџат Угљанин рекао је да сада остаје у рукама ЦИК-а да се процес разрешења настави по другим процедурама.

"ЦИК ће, у складу са законима, верификовати листу потписа, односно провериће да ли су потписници грађани са правом гласа у дотичној општини", рекао је портпарол ЦИК-а Валмир Елези.

Након скупљених потписа бирача, петиције се предају председницима скупштина општина, који имају рок од три дана да их проследе Централној изборној комисији (ЦИК) на разматрање и проверу. Следећи корак је организовање гласања за разрешење градоначелника које се мора одржати у року од 45 дана.

Резултат гласања се затим шаље председници тзв. Косова Вјоси Османи, која има законски рок од 30 до 45 дана да распише ванредне изборе у четири општине на северу КиМ.

У Северној Митровици, актуелни градоначелник је Ерден Атић, градоначелник Зубиног Потока је Измир Зећири, градоначелник Звечана Илир Пеци и градоначелник Лепосавића Љуљзим Хетими.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је јуче да избори у општинама са српском већином на северу могу бити одржани у наредних неколико месеци.

"То би могло бити ове године – у наредних неколико месеци", рекао је Курти.

image
VV inauguration
banner