Србија и Балкан

Серијски сексуални предатор-демократа: Бувши гувернер Њујорка напаствовао десетине службеница

Адвокат Куома Рита Главин саопштила је да бивши гувернер никога није сексуално узнемиравао.
Серијски сексуални предатор-демократа: Бувши гувернер Њујорка напаствовао десетине службеница© Stephanie Keith/Getty Images

Бивши гувернер Њујорка Ендрју Куомо сексуално је узнемиравао више од десет државних службеница, наводи се у закључку Министарства правде САД.

У закључку се потврђују наводи из истраге државног тужиоца Њујорка Летиције Џејмс о недоличном понашању које је довело до оставке демократе.

Истрага Министарства правде открила је да је Куомо сексуално узнемиривао најмање 13 државних службеница и извршио одмазду над најмање четири од њих, објавио је АП.

Закључак Министарства правде објављен је у петак, а министарство је објавило да је постигло нагодбу са Куомовом наследницом, гувернерком Њујорка Кети Хочул, да се прошири одељење за људске ресурсе у њеној канцеларији, креирају нове стратегије и процедуре за пријављивање случајева сексуалног узнемиравања.

Предвиђено је да канцеларија гувернера Њујорка успостави програм посвећен праћењу потенцијалне одмазде против људи који подносе тужбе за сексуално узнемиравање.

Хочул је спровела низ реформи након оставке Куома која се догодила у августу 2021. године.

Хочул, која је била заменик гувернера док Куомо није поднео оставку, рекла је да охрабрује наставак реформе државних процедура за решавање и спречавање сексуалног узнемиравања и одмазде.

Адвокат Куома Рита Главин саопштила је да бивши гувернер никога није сексуално узнемиравао.

Куомо, некада политичар у успону у Демократској странци, напустио је функцију 2021. године након што је државни тужилац Џејмс закључила да је он сексуално узнемиравао најмање 11 жена.

Куомо је негирао оптужбе и тврдио да је закључак тужиоца вођен политичким мотивима, оптужујући Џејмс да је имала намеру да га примора да оде са функције да би она могла да се кандидује за гувернера.

image