Свет

Милиони долара за ЛГБТ омладину: Бајденову администрацију сада брину "трудноће трансродних дечака"

Како су покушали да објасне, трансродни дечаци (који су биолошки жене) "ређе користе кондоме када имају сексуалне односе са људима који имају пенисе", а могу "једнако лако да затрудне као цисродне девојке"
Милиони долара за ЛГБТ омладину: Бајденову администрацију сада брину "трудноће трансродних дечака"© Photo by Drew Angerer/Getty Images

Бајденова администрација издвојила је скоро 700.000 долара за оснивање Националног програма за превенцију трудноће код трансродних дечака, показују подаци о донацијама америчке владе. 

"Дејли колер" пренео је опис донације у којој је најављен програм за размену текстуалних порука који је "дизајниран за цисродне девојчице које имају од 14 до 18 година, а које припадају сексуалним мањинама, како би се истражили друштвени и структурални утицаји сексуалног понашања трансродних дечака".  

Како су покушали да објасне, трансродни дечаци (који су биолошки жене) "ређе користе кондоме када имају сексуалне односе са људима који имају пенисе", а могу "једнако лако да затрудне као цисродне девојке". Термин цисродан иначе означава "особу која се идентификује са родом који јој је додељен на рођењу", односно "обичног" мушкарца или жену.

У оквиру програма за спречавање трудноће трансродних дечака ће додатно организовати фокус групе како би разумели начин на који "трансродни дечаци доносе сексуалне одлуке", а затим ће оформити тимове "саветника за садржај" који ће се побринути да поруке које пласирају утичу на њихову циљну публику. Након тога ће тестирати коначну верзију програма на 700 трансродних дечака широм државе, са циљем да што већи број њих користи презервативе. 

Бајденова администрација је иначе издвојила милионе долара за "бројне друге програме за трансродну омладину".

На пример, Национални институт за здравство (НИХ) је у јуну прошле године финансирао онлајн програм повезивања ЛГБТ омладине са ЛГБТ одраслим менторима. Програм је коштао администрацију 200.000 долара, а спроводио га је Универзитет Небраска-Линколн како би "промовисао социјално-емотивне вештине" код ЛГБТ омладине.  

Претходно је институт исплатио милион долара Дечјој болници у Синсинатију како би се проучио ризик од тромбозе код адолесцената који узимају хормонску терапију промене пола.

image