Свет

Замешатељство: Конгресни комитет демократа који је испитивао упад на Капитол избрисао 100 фајлова

Пре него што су републиканци преузели Представнички дом, нестало је више од 100 шифрованих докумената демократског комитета који је истраживао упад на Капитол
Замешатељство: Конгресни комитет демократа који је испитивао упад на Капитол избрисао 100 фајловаGetty © Jon Cherry / Stringer

Одбор Представничког дома који је истраживао упад присталица Доналда Трампа на Капитол избрисао је више од 100 шифрованих фајлова из своје истраге само неколико дана пре него што су републиканци (ГОП) преузели већину у Представничком дому, сазнаје "Фокс њуз".

Са доласком ГОП-а, истрагу о догађајима 6. јануара 2021. године, али и безбедносним пропустима и "акцијама" бившег демократског комитета, преузео је одбор на челу са Баријем Лудермилком, републиканцем из Џорџије.

У складу са правилима, бивши комитет којим је председавао демократа Бени Томпсон, био је дужан да преда сву документацију новом панелу.

Извори су за "Фокс њуз" рекли да је Томпсон рекао Лудермилку да ће му бити предато четири терабајта архивираних података, али је нови комитет добио само око два терабајта података.

Амерички медиј преноси да Лудермилк сада ангажовао тим за дигиталну форензику да би утврдио које информације им нису дате.

Тим форензичара је, према изворима упознатим са њиховом истрагом, утврдио да је 117 датотека и обрисано и шифровано. Извори су рекли да су те датотеке избрисане 1. јануара 2023. - само неколико дана пре него што је Томпсонов тим морао да пренесе податке новом одбору.

Исто тако, "Фокс њуз" наводи да је форензички тим повратио свих 117 избрисаних и шифрама заштићених датотека.

"Један пронађен фајл садржао је идентитет особе чије сведочење није архивирао Одабрани комитет", навео је Лудермилк. "Исто тако, открили смо да је већина повраћених датотека заштићена лозинком, што нас спречава да утврдимо шта садрже", рекао је он и додао да је од Томпсона затражио листу лозинки како би приступили подацима.

"Очигледно је да је одабрана комисија (Ненси) Пелоси учинила све да спречи Американце да виде одређене документе из изстраге", рекао је Лудермилк за "Фокс њуз". "Амерички народ заслужује да зна пуну истину, а председавајући (Представничког дома Мајк) Џонсон ме је овластио да користим све алате неопходне за враћање ових докумената да бих дошао до истине, и ја ћу то учинити".

image