Србија и Балкан

Бивши лидер тзв. ОВК може и сам да се брани: Тачијеви адвокати траже повлачење са случаја

Хашим Тачи није испунио обавезу према члановима тима за подршку, а био је разумно упозорен да ће тражити раскид уколико обавеза не буде испуњена, наводи се у саопштењу Специјализованих већа
Бивши лидер тзв. ОВК може и сам да се брани: Тачијеви адвокати траже повлачење са случаја© Koen van Weel/Pool via Tanjug/AP

Адвокати Грегори Кихо и Џо Ридер, као и њихови правни тимови, поднели су захтев за повлачењем са случаја Хашима Тачија пред Специјалним судом у Хагу, због неиспуњавање обавеза од стране бившег лидера тзв. ОВК. 

"Господин Тачи није испунио обавезу према Грегорију Киху и Џоу Ридеру, члановима тима за подршку, а господин Тачи је разумно упозорен да ће тражити раскид уколико обавеза не буде испуњена", наводи се у саопштењу Специјализованих већа.

У саопштењу се наводи званичан захтев Тачијеве одбране, а према уредби, када буде именована следећа група одбране, претходни адвокати морају да наставе сарадњу у року од највише 45 дана од тренутка када се именују нови правни заступници.

У саопштењу се даље истиче да Тачи може и сам да се брани пред судом, као и да му се може доделити правни заступник од стране Специјализованих већа уколико нема довољно финансијских средстава да плати исте.

Подсетимо да су Специјализована већa одбиле захтев одбране и продужиле притвор бившим лидерима тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, због опасности да оптужени утичу на сведоке и тражила да се следеће рочиште о новој жалби њихових адвоката о привременом пуштању на слободу одржи крајем јануара.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.

image