Србија и Балкан

Ометање правде: Тужилаштво затражило ограничење комуникације Тачију, Весељију и Сељимију

Специјализовано тужилаштво је, како се наводи у саопштењу, предузело овај корак да би се позабавило покушајима утицаја на сведоке и ометања њиховог сведочења, те других претњи интегритету поступка у предмету Тачи и други
Ометање правде: Тужилаштво затражило ограничење комуникације Тачију, Весељију и СељимијуGetty © Pierre Crom

Специјализовано тужилаштво у Хагу затражило је низ мера за ограничење контаката и комуникације тројици оптужених у Притворској јединици Специјализованих већа – Хашиму Тачију, Kадрију Весељију и Реџепу Сељимију. Претресни панел је одобрио неколико тих мера, наводи се у саопштењу тужилаштва.

Специјализовано тужилаштво је, како се наводи, предузело овај корак да би се позабавило покушајима утицаја на сведоке и ометања њиховог сведочења, те других претњи интегритету поступка у предмету Тачи и други.

"Истраге Специјализованог тужилаштва по питању ометања правде показују да су тројица оптуженика користили своје непривилеговане посете како би незаконито делили поверљиве информације и, у случају Тачија, у више наврата давали упуте посетиоцима да покушају да манипулишу изјавама сведока", наводи се у саопштењу.

Додаје се да Специјализовано тужилаштво изузетно озбиљно схвата ометање правде, те ће наставити истраге и кривично гоњење свакога ко је умешан у било који такав случај, укључујући и оне који застрашују или утичу на сведоке или дају финансијску или другу врсту подршке за оваква кривична дела.

image