Србија и Балкан

Лајчак: Приштина ће сутра саопштити одлуку о динару

Не жели да будем портпарол косовске владе, рекао је Лајчак вечерас новинарима у Приштини
Лајчак: Приштина ће сутра саопштити одлуку о динару© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је вечерас у Приштини да је у процесу нормализације односа остварен мали напредак, те најавио да ће приштинска влада сутра саопштити информацију у вези са уредбом Централне банке, која предвиђа суспензију динара.

После сусрета са Аљбином Куртијем, а на питање да ли је такозвана косовска влада спремна да одложи одлуку динару, Лајчак је рекао да ће о томе сутра бити саопштена информација.

"Поменули смо питање одлуке Централне банке Косова. Али, нећу да будем портпарол косовске владе. Биће информација која ће вам сутра бити саопштена", рекао је Лајчак.

Подсетио је да у јуну следе избори за Европски парламент, а крајем године и председнички избори у САД, што значи да ће пажња јавности касније бити усмерена на те процесе, због чега је јуче и данас боравио у Београду и Приштини, како би разговарао о процесу нормализације.

"Да размотримо где смо и да разговарамо колико можемо напредовати док ЕУ не уђе у изборни процес. Захваљујући дијалогу остварили смо важне резултате крајем прошле године, попут споразума о енергентима, регистрацијама. Остварили смо конкретне и видљиве резултате. Било је мало напретка у нормализацији односа", рекао је Лајчак.

Он је указао да споразуми из фебруара и марта прошле године не значе да не треба више да се поставља питање шта треба да се ради, и да није питање како, већ када ће се оно што је потребно урадити.

"Ако мене питате, мора се без одлагања, што пре ући у имплементацију", нагласио је Лајчак.

Пренео је да је са Куртијем, и његовим замеником Бесником Бисљимијем, имао дугу дискусију, те да ће сада анализирати све што је чуо данас у Приштини и јуче у Београду.

"Информисаћу чланице и лидере ЕУ и припремићемо наредне кораке у овом процесу. Желимо да се настави процес нормализације, јер доноси бенефите свим грађанима који живе овде. Разговори су били корисни и потребни", рекао је Лајчак.

На питање у вези са Бањском, те да ли је томе разговарао са председником Србије Александром Вучићем, одговорио је да је то питање увек тема свих састанака, па и јучерашњег у Београду, јер земље чланице ЕУ желе да одговорни буду приведени правди.

"Када је реч о истрази, нема истраге коју води ЕУ, већ поједине земље које су је водиле и које је воде. То мора доћи од њих. ЕУ не води истрагу већ добијамо информације од чланица и партнера", навео је Лајчак.

Упитан да ли очекује конкретне кораке после овог састанка и да ли би сматрао неуспехом изостанак пуне имплементације до јуна, Лајчак је одговорио да ће сигурно бити конкретних корака, те да ће припремити сет препорука Европској унији и земљама чланицама.

"Одлуке о наредним корацима биће донете у наредним недељама. Не желим да говорим о неуспеху, али бисмо могли да пропустимо прилику да процес напредује. То не желим, и даћу све од себе да процес напредује", закључио је Лајчак.

Он се састао и са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи која је након састанка изјавила да је Приштина понудила да поновљени избори у четири општине на северу КиМ буду реализовани без одлагања и у складу са законским процедурама.

Истакла је и да је потребно у потпуности спровести споразуме постигнуте у Бриселу и Охриду, преноси Репортери.

Када је реч о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), Османи је рекла да је "једина институција" која може да утврди да ли је ЗСО у складу са уставом тзв. Косова, уставни суд у Приштини, и изразила забринутост да ће бити "изазовно" имплементирати поједине одредбе везане за ЗСО у пракси.

Османи је саопштила да је потребно да ЕУ укине мере против Приштине, оценивши их неправедним јер "стварају недостатак равнотеже у дијалогу".

image