Србија и Балкан

Човић упозорава: Одлука Приштине о укидању динара опасна, а поруке Запада неискрене

Мора се водити рачуна о опстанку Срба на Космету јер идеја неких је да их тамо не буде , поручио је бивши шеф координационог тима за КиМ Небојша Човић
Човић упозорава: Одлука Приштине о укидању динара опасна, а поруке Запада неискрене© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Бивши шеф координационог тима за КиМ Небојша Човић је оценио да је опасна намера Приштине да од 1. фебруара укине динар као средство плаћања на Косову и Метохији, а да Курти притисцима настоји да елиминише све структуре Србије и направи нову реалност Космету .

"Ово са динаром и 'Телекомом' је технологија која се примењује од 1999. године и састоји се у томе да се прича о нормализацији и споразумима али нема искрене намере да се они спроведу. Колективни Запад форсира споразум и подржава страну у споразуму која никада неће спровести делове споразума, а то је у овом случају приштинска страна, а на нас врше стални притисак да спроведемо делове споразума и додатно угрозимо своју позицију", рекао је Човић за РТС.

Оценио је да поруке Запада нису искрене јер када они Куртија замоле да до даљњег повуче одлуку о динару не кажу да се она укине трајно, што према његовим речима значи да је таква одлука негде већ договорена и да је само питање времена када ће бити примењена.

На питање шта Србија може да уради у садашњој ситуацији, одговорио је да Београд већ предузима оно што је дипломатски могуће, али да мора бити још активнији.

"То уопште није лако. Морамо и да пробамо да иницијативу пребацимо на нашу страну али садашњи тренутак у свету је изазован и тежак – пун пропаганде. Ово није процес који ће кратко трајати и на то морамо да будемо спремни", рекао је он.

Човић је додао је да мора да се води рачуна о безбедности и опстанку Срба на простору Косова и Метохије јер, како је рекао, идеја неких је да их тамо не буде.
Према његовим речима, ваљало би поново вратити у причу повратак представника српске националне заједнице на Косово и Метохији.

image
VV inauguration
banner