Србија и Балкан

Ана Брнабић: Укидање динара на КиМ нема везе с Охридским споразумом

Премијерка је додала да опозиција у Србији за дешавања на Космету криви председника Вучића, а аболира Куртија
Ана Брнабић: Укидање динара на КиМ нема везе с Охридским споразумом© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Да ће због најновијих догађаја на КиМ Србија захтевати одржавање седнице Савета безбедности УН, потврдила је и председница Владе Србије Ана Брнабић, те навела да опозиција и опозициони медији у Србији за ситуацију окривљују председника Србије Александра Вучића, а аболирају премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, коме је главни циљ етничко чишћење КиМ.

"Мислим да је сада јасно свима, чак и онима који су били највећи поборници независности Косова, да је једини циљ Аљбина Куртија етничко чишћење Косова од Срба, протеривање свих српских породица са територије КиМ, као и других неалбанаца, пре свега мислим на ромску популацију за коју се не чује довољно, али трпи истоветне притиске као Срби на КиМ", рекла је Брнабићева гостујући на ТВ Прва. 

Додала је да је очигледно да је председник Вучић предвидео Куртијеве потезе, па је сачекао да затражи СБ УН у овом тренутку.

"Очигледно је Вучић знао да Курти спрема и страшније ствари. Ако се присетите прошле године, Вучић је када је објашњавао зашто је толико важна ЗСО, дао пример платног промета. Он је очигледно све јасно сагледао и о томе причао, једини је знао да ће Курти бити спреман за такве ствари", рекла је она.

Додала је да се наставља борба и дипломатским путем и преко финансијских институција да српски народ остане на Косову.

"Седница Савета безбедности и даља борба за наш народ на КиМ неће бити лака и ја могу да разумем шта ради Курти, али не могу да схватим зашто нема оштрије реакције међународне заједнице, а посебно ме забрињава што у Београду и централној Србији постоје одређене политичке опције и медији који се труде да покушаје етничког чишћења КиМ искористе за борбу против Александра Вучића. Такође, и да сваки пут када Курти уради нешто овако и доведе до даље ескалације да то искористе да с једне стране аболирају потезе Куртија да би за то оптужили Вучића", рекла је премијерка.

Истакла је да је морала да реагује на, како је рекла, бруталне и непатворене лажи које шире медији Драгана Шолака, то јест Јунајтед група, а који доводе разне аналитичаре и дипломате који аболирају Куртија и оптужују Вучића и говоре да је ово што се дешава део Охридског споразума.

"Сви у Европској унији су рекли да ово никада није било ни предмет консултација, а камоли да је нешто договорено", рекла је Брнабићева и додала да укидање динара на Косову и Метохији није разматрано у дијалогу.

Поновила је да опозиција у Београду и опозициони медији не само да оптужују Београд и председника Србије већ аболирају Куртија.

"То не ради ни Немачка, ни Америка, ни Велика Британија, ни нико у свету, само наша опозиција и наши опозициони медији", закључила је Брнабићева.

"Што пре потврдити мандате и формирати институције"

Брнабић је рекла да су избори прошли и да је потребно што пре потврдити мандате народних посланика и формирати институције.

Осврћући се на најављену резолуцију Европског парламента о изборима у Србији, Брнабић је за ТВ Прва рекла да је та резолуција необавезујућа и за државе чланице ЕУ, а да је за нас, како је навела, можда дупло необавезујућа јер нисмо држава чланица ЕУ.

Како је навела, да су резолуције ЕП обавезујуће, пет држава чланица које не признају тзв. Косово би морале одмах да га признају.

Премијерка је поставила питање истакла да су власт прво оптуживали да чека резолуцију Европског парламента о изборима у Србији.

"Па мислим да су нас прво оптуживали да чекамо ту резолуцију, а онда када смо рекли сасвим јасно зашто бисмо ми у Србији за конституисање нашег парламента чекали било какву резолуцију Европског парламента или било ког другог парламента, онда су говорили да није тачно, већ да ћемо чекати. Радимо тачно оно што смо рекли и обећали свим грађанима и нашем народу. Да ли било шта у том смислу зависи од те резолуције? Ништа, апсолутно ништа", рекла је Брнабић.

Она је подсетила да ће та резолуција доћи пре финалног извештаја ОДИХР-а о изборима у Србији.

"Моје контра питање је зашто ти европарламентарци толико журе са том резолуцијом? Можда им се неће свидети оно што ће прочитати у финалном извештају ОДИХР-а. Финални извештај ОДИХР-а ће бити објављен крајем овог месеца, а они пре извештаја хитају да усвоје ту резолуцију и питање је такође, а на основу чега? Очигледно да је то политички суд, очигледно да је пристрасан суд и очигледно да ће бити против Србије, а за оне који признају тзв. Републику Косово", истакла је она.

Када је реч о формирању власти у Београду, премијерка је рекла да не зна да ли смо близу формирања већине, као и да то није био предмет недавних разговора листе СНС за Београд.

"Да будем сасвим искрена, не знам. И то уопште није ни био предмет наших разговора са људима који су били на нашој листи за град Београд, са људима који сутра треба да постану одборници. Управо супротно. Предмет нашег разговора је била наша озбиљност, наша одговорност према свим грађанима Београда и према свим оним гласачима који су гласали за нас", навела је она.

image