Србија и Балкан

Вучић: Нападнуте све српске енклаве у Метохији, писмо Путину и Си Ђинпингу

Србија у понедељак подноси захтев за одржање посебне седнице Савета безбедности УН, сви представници држава чланица ЕУ добиће моје писмо, представници институција ЕУ и председници и премијери свих чланица држава СБ, укључујући и Русију и Кину, рекао је председник Србије
Вучић: Нападнуте све српске енклаве у Метохији, писмо Путину и Си Ђинпингу© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Данас су Куртијеви специјалци упадали у све српске енклаве на КиМ у малтретирали људе, изјавио је председник Србије Александар Вучић у обраћању јавности из Палате Србија.

Вучић је прво рекао да су припадници Куртијеве полиције данас имали више акција током којих су упадали у привремене органе неколико већински српских општина на Косову и Метохији. Упали су, додаје, и у Дом здравља у Осојану, где малтретирају људе.

У општини Пећ, додаје председник, живи 650 Срба, а питање је како ће, после овога данас, моћи нормално и уобичајено да живе.

Запослених у Општини Исток је, како наводи, 90, у Дому здравља 44, а укупан број становника је 540.

У локалној самоуправи у Клини запослено је 62, а 120 становника.

Када је у питању укидање динара, Вучић је рекао да је реч о одлуци Аљбина Куртија.

Што се тиче укидања динара и напада на све споразуме који су потписивани од 1999. године, Вучић каже да је у сваком од аката право Републике Србије да финансира одређене активности, здравство, школство, пензије за српско становништво на КиМ које је требало да буде чињено преко Заједнице српских општина које Албанци не желе да формирају.

"Курти је ту одлуку самоиницијативно донео са циљем, као тачка један - етничко чишћење спрског становништва са територије целог Косова и Метохије, намерно подвргавање Срба условима неподношљивим за живот", каже Вучић.

По питању реакције земаља Квинте поводом укидања динара на Ким, Вучић каже да је америчко чак и снажније од саопштења Европске уније.

"Верујем да ће западни партнери одржати своју реч и изборити се за елементарна права српског становништва", каже Вучић и додаје да немамо другу опцију него да верујемо.

Он је нагласио да верује да ће Куртијев режим наставити са ометањима и даљим смицалицама јер је једини начин да победе - да не буде Срба на КиМ.

"Косово није члан ЕУ, а 2002. године су усвојили евро као своју валуту, а то није законско средство плаћања на КиМ. Косово користи евро као де факто валуту јер нема споразуме са ЕУ. За нас је важно да буде јасно, када кажу да Народна банка преговара са њиховом, то је да добију признање... Неће добити признање" нагласио је председник Србије.

"Ниједан дан не каснимо са исплатом плата, пензија,..." 

Вучић је додао да на КиМ имамо 31.831 запослених, 29.115 пензионера, од чега више од 4.000 прима на руке пензије јер не може да оде до банке, а плате прима укупно 60.946.

"Свакога месеца само за социјална давања издвајамо 350 милиона динара. Ту су и студенти и стипендије, као и народна кухиња. Оно што је важно да знате јесте да већ годинама не каснимо ни један дан у исплатама за све те групације", рекао је Вучић.

Он је обавестио јавност да су запослени на Косову и Метохији у систему Србије добили исплате у еврима, наводећи да је у питању око 22 милиона евра.

"Желим да Срби знају да ће држава Србија учинити све да они своја примања могу да добију у тешким, готово немогућим условима", рекао је Вучић.

Истиче да Срби на Косову и Метохији морају да знају да ће Србија учинити све да они своја примања добију. Истиче да укидање дијалога није била тема дијалога, те да ни Американци, ни Европљани нису учествовали са Куртијем у овом једностраном чину Приштине.

Каже да је Срба данас више од 7 одсто на Косову и Метохији.

"Оно што је важно, ми већ 10 година не каснимо ни дан у исплатама за пензионере, запослене, социјалну помоћ и друга давања. Данас иде прва категорија пензионера у кључујући и Косово и Метохију. Ми смо предузели мере и напунили трезоре и данас исплатили, имали 650 милиона. Укупно у овом тренутку би требало за све што треба да исплатимо преко различитих институција, око 22 милиона евра или око 2,5 милијарде. Само преко банке Поштанска штедионица почели смо да исплаћујемо унапред нашим људима на Косову и Метохији, до 12 сати смо око 5 милиона евра успели да исплатимо. Људи су уплашени и чекају у редовима да добију свој новац. У понедељак настављамо са достављањем новца", казао је он.

Истиче да Косово и Метохија нису члан ЕУ, а евро није законско средство плаћања на Косову и Метохији.

Како каже, радиће са међународним партнерима, додаје да влада огромно неповерење према Приштини и њеним потезима.

"Сада сви виде колико смо били у праву када смо говорили да само једна страна жели ескалацију сукоба", рекао је Вучић.

"Тражићемо хитну седницу СБ УН"

Он је рекао да ће у понедељак сви представници држава чланица ЕУ добити његово писмо, представници институција ЕУ и председници и премијери свих чланица држава СБ, укључујући и Русију и Кину.

"Њих смо у интерним комуникацијама обавестили колика је наша забринутост за стање на Косову и Метохији. То писмо ћу потписати ја као председник Републике. То је најдуже и најтеже писмо које сам потписао од када се налазим на челу Србије. У том писму указујем на све акте кршења међународно правних норми, на део ескалаторних потеза које је Приштина предузела у претходне две и по године и на то шта је то што Република Србија у складу са Повељом УН и Резолуцијом УН захтева од тзв. међународне заједнице", рекао је он.

Како каже, Србија подноси захтев за одржање посебне седнице Савета безбедности УН.

"Надам се да ће разумети да нам је то потребно, тражићемо седницу и нећемо одустајати од поштовања међународно правних норми", рекао је Вучић и додао да ту нема нико право вета, потребна је већина од 9 чланица, "надам се да ће гласати за одржавање седнице, јер мислим да сам свестан каве су последице ове злочиначне одлуке Куртија".

Он је поручио да Србија никада неће оставити наш народ на цедилу. "Косово је део наше земље и борићемо се за свој народ и нормалан живот, овако или онако, успећемо да обезбедимо", поручио је председник.

О изборима

Говорећи о изборима у Србији, Вучић је изјавио да су можда "они некада крали на изборима, ми нисмо никада".

"Сви у Европи и свету знају да није било покрадених избора, има пар истакнутих албанских лобиста који воде кампању против Србије и водиће је и касније", каже Вучић и додаје да је у питању геополитички став, те да су ти лобисти они који подржавају Куртија.

"Желим да замолим владу да све препоруке ОДИХР-а и ОЕБС-а за било које будуће изборе у потпуности и на озбиљан начин сагледају, да позову њихове мисије да присуствују и предстојећим локалним изборима који ће се одржати у мају или јуну, зато што је важно да се покаже да ништа не кријемо и да смо потпуно транспарентни и спремни да прихватимо  надгледање тих избора и да могу да покажу целом свету шта је стварна истина о одржавању избора у Србији", рекао је Вучић.

По питању Бањске каже да је истрага у току, да ће надлежни органи изаћи са ставовима, посебно о томе како ће бити квалификована дела.

"Бањска није пала са неба, већ да је то био отпор српског народа, за разлику од албанских полицајаца који су дошли да их хладнокрвно ликвидирају", казао је Вучић.

Он је објаснио да су у акцији ликвидације Срба у Бањској учестовали и Албанци из других држава и нека лица других националности.

Каже да још породице убијених Срба нису добиле обдукционе налазе јер су двојица или тројица убијени хладнокрвно - из непосредне близине.

"Крију се и чињенице, чудно је да ми знамо више. Људи су тражили само да не буду прогоњени због тога што су учествовали на барикадама", рекао је он.

О састанку са Квинтом

Говорећи о састанку са Квинтом, Вучић каже да је био добар, и да је изненађен ставом Американаца, што се може, како је рекао, видети њихових саопштења и додао да они деле ставове Србије по питању укидања динара.

"А да ли ту има неких који ће то да кажу вербално или у саопштењу, покажу а суштински кажу - само ти терај, настави даље, хоће, а ми ћемо да се боримо да и тим људима објаснимо то је наш циљ колико нису у праву и да је Приштина једина страна која жели ескалацију и сукобе у целом региону", рекао је Вучић.

Он је рекао да нико никакве изборе није помињао и да је писање појединих медија о томе промашено.

"Они имају неку своју агенду, неки свој живот и када се смеју, мислећи да показују непоштовање, други знају проблеме Србије, али их они не разумеју јер имају свој мехур из којег не могу да изађу. Увек ће у овој земљи побеђивати они који воле Косово и Метохију, своју Србију и свој народ", рекао је он.

О наоружавању Србије

На питање о наоружавању Србије председник је рекао Каже да Србија има много боље оружје од "џавелина (домет 4 км) - "корнете" са дометом од 7-8 км. 

"Нама корнети нису за њих ни потребни, кад ме већ вучете за језик, јер нема озбиљних механизованих јединица које бисмо 'корнетима' уништавали на КиМ. Они хеликоптере уопште немају", додао је он.

Упитан да прокоментарише изјаву Џеваља Свечље да је потребно да се граде албанске куће на северу КиМ, Вучић поручује да ће Србија победити.

"Курти и Свечља и сви остали који терором мисле да остваре своје политичке циљеве нека знају да, упркос тежини ситуације која је од 60-70-их година, ми ћемо мудром политиком, својом снагом и чекајући праве моменте, остварити своје виталне и националне интересе. Волим кад се неко осећа силно и јако и да може све... Боље је да је тако, а ми да будемо опрезни, пажљиви и одговорни. Рекао сам вам да сви ови који су уложили стотине милионе евра да ме никада неће победити, сад вам кажем и запамтите ту моју реченицу - победиће Србија", поручио је он.

image