Србија и Балкан

Како до хитне седнице Савета безбедности о КиМ: Ако нема консензуса, потребно је девет гласова

Председавајући СБ је дужан да захтев мисије Србије при УН изнесе на првој седници и да утврди да ли око тог питања има консензуса међу чланицама како би оно могло да се уврсти у дневни ред
Како до хитне седнице Савета безбедности о КиМ: Ако нема консензуса, потребно је девет гласоваGetty © United Nations Security Council

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће поводом ситуације на Косову и Метохији Србија затражити хитну седницу Савета безбедности УН. Да би седница била заказана, мисија Србије при УН такав захтев треба да достави председавајућем СБ, а током фебруара то је Гвајана, преноси "Косово онлајн".

Председавајући је дужан да тај захтев изнесе на првој седници СБ и да утврди да ли око тог питања има консензуса међу чланицама како би оно могло да се уврсти у дневни ред.

Уколико консензус изостане, захтев се ставља на гласање на ком је потребно 9 позитивних гласова од 15 чланица овог тела и овде право вета не постоји.

Осим пет сталних чланица – САД, Велике Британије, Француске, Русије и Кине, у актуелном саставу СБ као несталне чланице су председавајућа Гвајана, Алжир, Еквадор, Јапан, Малта, Мозамбик, Република Кореја, Сјера Леоне, Словенија и Швајцарска.

Од ових 15 чланица, њих 9 је признало тзв. Косово: САД, Велика Британија, Француска, Гвајана, Јапан, Малта, Швајцарска, Република Кореја и Словенија. Самопроглашено "Косово" не признаје шест држава чланица СБ: Русија, Кина, Еквадор, Мозамбик, Алжир, као и Сјера Леоне која је повукла признање.

image