Србија и Балкан

Петковић: Курти демонстрира силу над Србима на КиМ, сутра почиње процедура за хитну седницу СБ УН

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да охрабрује последње саопштење америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера, који је први пут јасно и директно споменуо напад на српске институције на КиМ
Петковић: Курти демонстрира силу над Србима на КиМ, сутра почиње процедура за хитну седницу СБ УН© Tanjug/JADRANKA ILIĆ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да су Србија и српски народ на КиМ у изузетно тешкој ситуацији и да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покренуо кризу која сада води спирали насиља на КиМ готово свакога дана.

Петковић је за РТС рекао да је апсолутно неприхватљив начин на који Курти демонстрира силу над Србима на КиМ онемогућавајући им да приме пензије и социјална давања јер су четири милиона динара које је Приштина одузела били намењени за ту врсту исплате.

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио да охрабрује последње саопштење америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера, који је први пут сада јасно и директно споменуо напад на српске институције на КиМ, те рекао да то мора да стане, као и да Курти и Свечља врате четири милиона динара које су отели од српског народа на КиМ.

"Важно је што се Америка сада овако директно обратила, од када је криза кренула ово је већ треће њихово саопштење, различит је тон у односу на сва њихова претходна саопштења, па се надам да ће предузети конкретне акције о том питању", истакао је Петковић, те додао да САД ипак неће мењати своју политику према тзв. независном Косову, али да је о укидању динара реакција другачија.

"Од тренутка када је Приштина донела одлуку да се забрани коришћење динара, видели смо на који начин се Аљбин Курти, (министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ) Свечља и остали у Приштини обрачунавају са српским народом на КиМ, посебно у Метохији, где су Срби најрањивији, где су повратници", рекао је Петковић.

Коментаришући демолирање поште у Угљару, те хапшење двојице радника и управнице поште у Гораждевцу, рекао је да ће Србија учинити све да Срби у Гораждевцу и на свим другим местима примају све своје принадлежности као до сада.

"Србија ће тражити ванредно заседање СБ УН, сутра отпочиње процедуру"

Петковић је рекао да и ће Србија затражити ванредно, хитно заседање седнице Савета безбедности Уједињених нација, односно да сутра почиње процедуру тиме што ће Мисија Србије у Њујорку поднети захтев председавајућем Савета безбедности УН.

Он је за РТС рекао да је у фебруару председавајућа Гвајана, која је, нажалост, признала самопроглаешну независност Косова.

Ми ћемо се борити да добијемо потребну већину гласова како би та седница била одржана, а разлог због чега тражимо ванредно заседање СБ УН је тај што својим поступцима, ескалаторним актима насиља из дана у дан, Аљбин Курти врши етничко чишћење српског народа на Косову и Метохији.

"То се правно у конвенцијама каже ствара неподношљиве услове живота и намерно подвргава Србе таквим условима да они не могу да опстану на КиМ, већ траже излаз, нарочито на простору централне Србије", рекао је Петковић.

Подсетио је да је од тренутка избијања свих ових криза у последњих годину дана више од 14 одсто Срба већ напустило простор КиМ и отишло у правцу централне Србије.

image