Србија и Балкан

Ховенијер: САД дубоко забринуте због акција власти у Приштини

Амбасадор САД у Приштини је осудио акцију полиције тзв. Косова у којој су заплењени возило Поште Србије и новац намењен социјалним давањима који је обезбедила Србија
Ховенијер: САД дубоко забринуте због акција власти у ПриштиниGetty © Chris McGrath / Staff

Влада САД је дубоко забринута због недавних акција приштинских власти које имају директне негативне последице на српску заједницу и припаднике других мањинских заједница на Косову и Метохији, изјавио је амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер.

Он је осудио акцију полиције тзв. Косова у којој су заплењени возило Поште Србије и новац намењен социјалним давањима који је обезбедила Србија.

"Очекујемо да власти Косова осигурају да ће појединци којима су ова средства намењена добити тај новац без одлагања", навео је Ховенијер у саопштењу објављеном на платформи Икс и додао да институције у Приштини имају одговорност да промовишу вредности које се тичу пуне примене мултиетничких демократских начела у интересу свих грађана.

Ховенијер је поручио да питања у вези са "структурама на Косову које подржава Србија" треба да буду решавана у оквиру дијалога који води ЕУ.

"Такође, понављамо захтев да Приштина одложи примену одлуке централне банке о готовинском платном промету док се не успоставе процедуре у складу са европским стандардима и док становништво не буде у довољној мери обавештено како ће се трансфер њихових средстава одвијати", истакао је Ховенијер.

Амерички амбасадор је оценио да ове акције привремених приштинских институција непотребно подижу међунационалне тензије и као последицу ограничавају опције САД да буду ефикасан заговорник Приштине на међународној арени.

Ховенијер је навео да се то односи и на операције које је у протеклих неколико недеља предузела полиција такозваног Косова по налогу приштинског министарства унутрашњих послова у канцеларијама административних институција којима управља Србија у Драгашу, Пећи, Истоку и Клини, као и у невладиној организацији Центар за мир и толеранцију у Приштини.

image