Србија и Балкан

Гувернер НБС: Србија се не може одрећи динара на КиМ

Предлози да се средства грађанима дозначи у еврима представљају покушај да се односи Београда и Приштине представе као наводно односи између два државна субјекта, истакла је Јоргованка Табаковић
Гувернер НБС: Србија се не може одрећи динара на КиМwww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је да је одлука привремених приштинских институција на Косову и Метохији да укину употребу динара предузета са намером погоршања свеукупног положаја српског становништва и отежавања елементарних услова за њихов живот и рад на КИМ.

Она је у интервјуу за данашње "Новости" рекла да се ту ради о дискриминаторским и противправним мерама којима се насилно мења пракса обављања платног промета за лица чији су извори прихода и пословања у динарима, а која је успостављена и функционише више од 20 година и како је нагласила, не постоје било какве објективне потребе за изменом те досадашње добре праксе.

"Због тога је те једностране мере неопходно без одлагања ставити ван снаге, јер ће њихова примена несумњиво водити ескалацији проблема на КиМ и додатним притисцима на већ угрожено српско становништво", истакла је Табаковић.

Навела је да ће НБС у сарадњи са осталим државним институцијама наставити да предузима све што је у њеној моћи да заштити интересе грађана Србије који живе у јужној покрајини и спречи последице које примена ове одлуке може имати на њихов опстанак.

"Привремене приштинске институције ни у ком случају нису овлашћене да прокламују евро, нити било коју страну валуту, једином дозвољеном валутом, нити евро може да представља легално средство плаћања на КИМ", нагласила је она.

Када је реч о предлозима да Београд средства грађанима дозначи у еврима, она је указала да су ти предлози покушај да се односи Београда и Приштине представе као наводно односи између два државна субјекта, уместо као односи централних и привремених институција аутономне покрајине Србије.

Додаје да би то такође Приштини дало непосредан приступ тим средствима, односно "могућност да их у сваком тренутку блокирају, замрзну или злоупотребе".

Из свих тих разлога питање финансирања српске заједнице и свих грађана и субјеката који своје приходе остварују у динарима може искључиво решавати уз инсистирање на политичком формату разговора, у оквиру дијалога на постојећем нивоу, истакла је.

image