Србија и Балкан

Бивши канадски амбасадор у Југославији: САД су започеле рат у БиХ

Када су све три верске групе потписале споразум о миру у БиХ и да неће бити проглашења независности без све три стране, мој комшија који је био амерички амбасадор у Београду Ворен Цимерман је отишао у Сарајево и убедио муслиманског лидера Изетбеговића да прогласи једнострану независност, присетио се некадашњи амбасадор Канаде у Југославији
Бивши канадски амбасадор у Југославији: САД су започеле рат у БиХGetty © Marco Di Lauro

Сједињене Америчке Државе су својим мешањем започеле рат у БиХ, изјавио је бивши канадски амбасадор у Југославији Џејмс Бисет.

Бисет је подсетио да је у БиХ био референдим о независности, али да није прошао.

"Када су све три верске групе потписале споразум о миру у БиХ и да неће бити проглашења независности без све три стране, мој комшија који је био амерички амбасадор у Београду Ворен Цимерман је отишао у Сарајево и убедио муслиманског лидера Изетбеговића да прогласи једнострану независност. Наравно, он је то урадио и то је изазвало рат зато што је 39 или 40 одсто српског становништва тамо одбило идеју да живи под муслиманским или шеријатским законом од стране муслиманског руководства", нагласио је Бисет у једној од својих ранијих изјава.

Бисет је напоменуо да се "прича враћа у историју јер су Срби вековима били под турском окупацијом и борили се за слободу".

"Нису желели да средином 20. века још једном живе под муслиманском влашћу, а то је значило рат. Сви на Балкану су знали да ако се прогласи муслиманска декларација о независности то значи рат", навео је Бисет.

image