Србија и Балкан

Стевандић: Надам се да "тројка" неће радити по вољи странаца, као Алија Изетбеговић 1992. године

Стевандић је подсетио да је Изетбеговић 1992. године са бившим европским мировним посредником у БиХ Жозеом Кутиљером и представницима Срба и Хрвата постигао план да не буде рата у БиХ, а да је лидер муслимана у БиХ повукао потпис након што га је дан касније звао амерички амбасадор Кристофер
Стевандић: Надам се да "тројка" неће радити по вољи странаца, као Алија Изетбеговић 1992. године© TANJUG/ FOTO SRNA/ bg

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изразио је данас наду да "тројка" неће радити по вољи странаца, као што је Алија Изетбеговић 1992. по наговору тадашњег америчког амбасадора Ворена Цимермана жртвовао мир.

"Хоће ли и 'тројка' по вољи странаца сад учинити исто? Без нас Срба, молим" - рекао је Стевандић.

Стевандић је подсетио да је Изетбеговић 1992. године са бившим европским мировним посредником у БиХ Жозеом Кутиљером и представницима Срба и Хрвата постигао план да не буде рата у БиХ, а да је лидер муслимана у БиХ повукао потпис након што га је дан касније звао амерички амбасадор Цимерман.

Он је рекао да га нешто подсећа на време нестабилности из те године.

"Нешто ми вуче на то да су и сада у Лакташима приступили одговорно представници 'тројке' с циљем мира, међусобног уважавања и развоја, а да су онда подлегли некоме коме није циљ ни мир, ни међусобно уважавање ни развој, и да сада траже алиби једнако као што га је тражио Изетбеговић 1992. године са Кутиљером. Надамо се да се то време неће поновити", изјавио је Стевандић.

image