Србија и Балкан

ОЕБС: Од суштинског значаја да се права Срба на КиМ у потпуности поштују

Како наводе мисије ОЕБС-а, прате и акције полиције тзв. Косова, укључујући операције усмерене ка српским институцијама у општинама Драгаш, Пећ, Исток и Клина, као и у НВО Центар за мир и толеранцију у Приштини
ОЕБС: Од суштинског значаја да се права Срба на КиМ у потпуности поштујуwww.globallookpress.com © Alexander Rekun/Global Look Press

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) саопштила је да пажљиво прати одлуке и радње привремених институција у Приштини, укључујући "увођење нове уредбе о валутним трансакцијама", односно укидање динара, и да је од суштинског значаја да се права  Срба у потпуности поштују.

Како из ОЕБС-а наводе на Иксу, примећују да су привремене приштинске институције свесне да ће то имати последице на становништво и да су "изразиле спремност да обезбеде прелазни период, како би се, уз бољу комуникацију, избегле потешкоће за грађане погођене овом одлуком".

"Од суштинског је значаја да се права невећинских заједница, укључујући заједницу косовских Срба, у потпуности поштују и да се остави време за неопходне консултације са онима на које то утиче. Такође је важно да сва релевантна јавна комуникација буде на оба службена језика", наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

Како наводе из те мисије, прате и акције полиције тзв. Косова, укључујући операције усмерене ка српским институцијама у општинама Драгаш, Пећ, Исток и Клина, као и у НВО Центар за мир и толеранцију у Приштини.

"Изненадно затварање установа које нуде социјалне или здравствене услуге припадницима невећинских заједница ризикује да има негативан утицај на појединце и породице ограничавањем њиховог приступа неким основним услугама. Заштита добробити погођених заједница, укључујући посебно рањиве групе, треба да буде приоритет пре спровођења таквих политика или одлука", поручили су из ове мисије.

image