Србија и Балкан

Европска комисија забринута: Решење за динар пронаћи у оквиру дијалога који води ЕУ

Јуче је на Косову и Метохији почела примена уредбе централне банке у Приштини којом је једина дозвољена валута евро
Европска комисија забринута: Решење за динар пронаћи у оквиру дијалога који води ЕУ© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Европска комисија је забринута због одлуке Косова о укидању динара и тражи да транзициони период буде довољно дуг за проналажење решења у оквиру дијалога који води ЕУ изјавио је портпарол Европске комисије Ерик Мамер.

"Комисија жали што је ова одлука усвојена без претходних консултација, с обзиром на утицај ове одлуке на свакодневни живот Срба и других заједница широм Косова", рекао је Мамер.

Како каже, Комисија је посебно забринута због утицаја на школе и болнице "с обзиром на очигледно одсуство алтернатива".

"Комисија подржава изјаву коју је јуче издао високи представник преко свог портпарола и осим тога прима на знање одлуку централне банке да дозволи прелазни период. Комисија позива Косово да осигура да овај транзициони период буде довољно дуг за проналажење преговарачког решења у оквиру дијалога који води ЕУ", рекао је он.

Портпарол Европске уније је јуче упозорио да ће одлука ЦБК о укидању динара утицати и на финансијску подршку коју Срби на КиМ добијају од Србије и апеловао да тзв. Косово обезбеди довољно дуг период транзиције и да пронађе решење за ово питање путем преговора у оквиру дијалога који води ЕУ.

Јуче је на Косову и Метохији почела примена уредбе централне банке у Приштини којом је једина дозвољена валута евро.

image