Србија и Балкан

Шта пише у тексту ФАЗ-а који је коментарисао Вучић: Азербејџан, Ричард Гренел и "кобре"

Немачки новинар Михаел Мартенс у тексту за немачки ФАЗ критикује председника Србије зато што хвали Азербејџан и њихову акцију заузимања Нагорно-Карабаха, али наводи и да је оружани сукоб између Србије и "Косова" мало вероватан
Шта пише у тексту ФАЗ-а који је коментарисао Вучић: Азербејџан, Ричард Гренел и "кобре"© TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Током јучерашњег гостовања у емисији "Ћирилица" на телевизији "Хепи", председник Србије Александар Вучић је говорио о критикама које су у западној штампи последњих месеци упућене на рачун њега и Србије.

Он је говорио о, како наводи, хајци која се води у медијима попут "Гардијана" и "Билда", а посебан нагласак је ставио на текст немачког новинара Михаила Мартенса у "Франкфуртер аглемајне цајтунгу".

"У 'Франкфуртер алгемајне цајтунгу' данас кажу да је Вучић фасциниран оним што је Азербејџан урадио у Нагорно-Карабаху и да зато појачава војску. На чему је то засновано? Ни на чему", рекао је Вучић.

Председник Србије је и раније критиковао писање ток немачког новинара, тврдећи да до његових текстова не долази случајно, већ у кључним тренуцима, као и да је реч о човеку који врло добро познаје прилике на Балкану.

Шта пише у тексту ФАЗ-а?

Мартенс пише да је Вучић на одлуку САД да Приштини испоруче 246 противтенковских система "џавелин" реаговао најавом новог фонда од 186 милиона евра за куповину оружја од домаћих произвођача, укључујући артиљерију, антидрон системе и хеликоптере.

Он наводи да би изјаве председника Србије, који је "заљубљен у статистике", требало узимати са резервом, али да се његов "ентузијазам" за наоружавање не сме потценити.

"Поред великих поруџбина за домаће произвођаче оружја, које су произашле из високоефикасне југословенске индустрије наоружања и који су одавно почели да извозе своје производе у Африку и Азију, Србија креће и у међународну набавку", пише Мартенс и подсећа да Србија купује кинеске дронове и ПВО системе.

Немачки новинар подсећа да је Србија последњих година у одбрану уложила више новца од свих осталих земаља Западног Балкана заједно, односно око 2,9 милијарди евра од када је Вучић први пут постао премијер 2014. године.

Зашто Вучић помиње Азербејџан?

Мартенс запажа и промену реторике код српског председника, који је "након што је Азербејџан прошле године заузео Нагорно-Карабах у више наврата поменуо Баку као узор и изразио симпатије према азербејџанском диктатору Илхаму Алијеву".

Он наводи и да "националисти у Београду већ дуго причају о томе", прижељкујући победу Русије у Украјини и Трампа на изборима у Америци. Мартенс цитира и некадашњег министра спољних послова Вука Јеремића, који је рекао да су "многи у свету мислили да је сукоб Јерменије и Азербејџана готов, али да се све убрзо променило", као и да КиМ нису вечно изгубљени зато што се међународне околности мењају.

У тексту се наводи и да је конвенционални рат између Србије и "Косова" мало вероватан, што је "потврдио и начелник генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић". Додаје се да ниједна страна нема капацитета за сукоб већих размера, као и да трупе КФОР-а на КиМ делују као сила одвраћања.

Ричард Гренел - Трампов и Вучићев човек

Мартенс наводи да Србија има пријатеља у Вашингтону, попут чланице Представничког дома Клаудије Тини која је део групе републиканаца који желе да спрече испоруку "џавелина" Приштини.

Она је одлуку о испоруци тих система назвала "погрешном и опасном", додајући да ће она само долити уље на ватру и да се од ње мора одустати.

Немачки новинар наводи да је највећи заступник Србије у Вашингтону ипак некадашњи амбасадор САД у Немачкој Ричард Гренел, који редовно шаље "провучићевске" поруке.

У тексту се цитира и сарадница Међународног института за изучавање мира у Стокхолму Катарина Ђокић, која наводи да не би требало очекивати конвенционални сукоб Србије и "Косова".

"Оно што је реалнија претња за Приштину су напади паравојних формација и илегалних структура које уживају подршку Београда. То смо заправо већ видели током 2023. године", рекла је она, мислећи на инцидент у Бањској.

Зашто су значајне српске "кобре"

Мартенс истиче и да председник Вучић све чешће говори о припадницима специјалне јединице "кобре", које је такође повезао са Азербејџаном и заузимањем Нагорно-Карабаха.

"Када (Вучић) држи лекције о успесима Азербејџана, он не ставља нагласак на дронове, већ на азербејџанске специјалне јединице које су одиграле пресудну улогу на Кавказу", пише немачки новинар и додаје да "поједини посматрачи сумњају да би, ако Србија покуша да заузме север Косова, то неће бити са регуларним, већ са специјалним јединицама".

Ипак, он додаје да проблем за Београд представља недостатак људства, као и да се на конкурсу за "кобре" пријавио мали број кандидата, позивајући се на неименованог посматрача у Београду.

Мартенс закључује да питање рата и мира на Балкану зависи пре свега од Вашингтона, али да се многи прибојавају да се "америчком миру" ближи крај - поготово ако Доналд Трамп поново постане председник САД. 

Он додаје и да је Вучић успео да купи америчку наклоност "извозом муниције у Украјину", што српски председник негира "због проруског расположења у земљи". Мартенс за крај поново цитира неименованог стручњака из Београда који тврди да се српска муниција у Украјини показала као "прецизнија од бугарске".

"Српска муниција се и даље користи против Русије на бојним пољима у Украјини, а не на Балкану. Да ли ће тако остати сада је много мање извесно него пре неколико година", закључује он. 

image
VV inauguration
banner