Србија и Балкан

Вучић показао Алијеву ново наоружање: Дрон "Осица" биће спреман догодине

Поносан сам на то што смо за Азербејџаном успели да изградимо одличне односе које смо подигли на ниво стратешког партнерства, изјавио је Вучић

На војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" одржан је приказ противдронских ПВО система, беспилотних и управљаних ваздухопловних и земаљских борбених платформи, као и способности падобранских и специјалних јединица, а којем је присуствовао и председник Азербејџана Илхам Алијев.

Председник Србије је претходно на Инстаграму објавио да је са својим азербејџанским колегом разговарао о свим важним темама од интереса за билатералне и економске односе две земље, али и о актуелним геополитичким питањима које оптерећују регион и цео свет.

"Поносан сам на то што смо за Азербејџаном успели да изградимо одличне односе које смо подигли на ниво стратешког партнерства у оквиру којег, осим енергетике, радимо и на бројним другим областима у којима унапређујемо сарадњу, попут војне индустрије, високих технологија и заједничке производње за трећа тржишта", закључио је Вучић.

Српско оружје на аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић"

На војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" у Нишу представљени су противдронски ПВО системи, беспилотне и управљане ваздухопловне и земаљске борбене платформе, а своју способност представиће 63. падобранска бригада и друге специјалне јединице.

Представљању су присуствовали и министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, као и министри финансија Синиша Мали и спољних послова Ивица Дачић.

На програму је био приказ ПАСАРС-16 у различитим варијантама са антиндрон системом: ПАСАРС - Мистрал, четвороцевац, са новоразвијеним ракетама земља - ваздух, радар и ометач и ПАСАРС - 16, "нулта" серија.

Затим, приказана су и убојна средства ракете земља - ваздух РЛН-РФ и РЛН-ТК и нове ракете ваздух - земља, ракете АЛАС и лутајућа муниција ГАВРАН.

Војска Србије приказала је и беспилотне летелице "пегаз", "сенка" са земаљским станицом, Систем РВМЛ-02, "врабац", килер дрон "осица", наоружани дрон "обад" и наоружани мини квадрикоптер.

"Дронови које зовемо 'осице' имају домет од 25 километара за извиђање, а ова има домет од 20 километара. Има сопствену камеру и овде можемо видети један од напада", рекао је помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић представљајући наоружање које развија Војска Србије.

Он је рекао да тај дрон има моћну бојеву главу која се користи против танкова и на питање председника Вучића, када ће бити спреман за употреби, рекао да ће све бити спремно 2024. године.

"Све приказане машине и дронове превозимо у нашим оклопним возилима. Такође их можете спаковати у ранац и њих може понети пешадија на места где возило не може отићи", рекао је Милорадовић.

Реч је о беспилотној летелици, тзв. дрону убици коју развија Војнотехнички институт, а којим се управља путем бежичне радио-везе.

"Осица" се може поредити са летелицама које се користе у сукобу у Украјини.

Током обиласка су представљена и сва оружја за копнене снаге, на нивоу бригаде или комбиноване групе.

"Ово је Пегазус систем - (домаћи) дрон домета 200 километара, има веома моћан систем оптике кроз који може да види мете, да уноси, даје податке у систем управљања борбом и да напада мете на земљи кроз два типа муниције", навео је Милорадовић.

Он је током приказа наоружања на војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" у Нишу представио и возила опремљена гранатама и која имају аутоматски нишан.

"У истом делу имамо сет од три катапулта, три дрона које зовемо осице. И они имају домет од 25 километара за извиђање, а ова друга има домет од 20 километара. Има сопствену камеру и моћну бојеву главу против тенкова. Биће у употреби 2024. године", рекао је Милорадовић.

Милорадовић је показао и митраљез, те указао и на антитенковске пројектиле који се могу лансирати са раздаљине од једног километра.

"Може се попети чак и уз покретне степенице у метроу. И можете добити све могуће информације о потенцијалним нападима, а такође ћете знати шта је машина открила. И све оне међусобно размењују податке. Ово је нешто што развијамо. Потпуно роботизовано возило. Може радити и много тога. Може да разруши гранате. Може да иде по веома неприступачном терену", навео је Милорадовић.

На Војном аеродрoму приказане су и копнене беспосадне платформе Мали Милош В2, Мали Милош В1, Мали Милош логистички, Мали Милош ултра лаки и Земаљска беспосадна платформа МФ Ниш.

Након тога, Војска Србије је представила и Систем за управљање ватром минобацача.

Такође, 63. падобранска бригада извела је приказ вертикалног и хоризонталног маневра са хеликоптером Х-145, Ми-35М, Ми-17 и Ми-8, модуларног теренског возила МТВ, борбених возила Милош 4x4 и Хамер.

Своје способности представила је и 72. бригада за специјалне операције употребом хеликоптера М-17 и даљински управљиве беспосадне платформе Мали Милош Н/В1.

image