Србија и Балкан

Нацртом Резолуције ЕП тражи замрзавање претприступних средстава за Србију?

Посланица Зелених каже да је ЕУ већ показала да средства може да замрзне Мађарској, те да исто може да се деси и Србији
Нацртом Резолуције ЕП тражи замрзавање претприступних средстава за Србију?© Jean-Christophe Guillaume/Getty Images

Нацртом резолуције Европског парламента о изборима у Србији, затражиће се и замрзавање претприступних средстава за Србију, рекла је за Н1 Гвендолин Делбос Корфилд из клуба посланика Зелених, која је додала да ће документ бити "снажан" и са "врло оштрим речима".

"Заиста смо отишли далеко јер смо забринути и огромне су критике и јединствен став иза тога. Ми смо већ показали да можемо да замрзнемо средства другим земљама. У последње време и Мађарској која је чланица ЕУ су та средства замрзнута, па то може да се деси и земљи која жели да приступи заједници", навела је она.

Делбос Корфилд је потврдила да се у нацрту Резолуције тражи међународна истрага и да комисија направи јасан извештај о ситуацији каква је била током избора у Србији и о наводним нелегураларностима које су посматрачи приметили.

Истакла је да оптужбе о нерегуларности избора постоје, попут сељења бирача и довожења из различитих делова Србије и других земаља у Београд, и да се мора обезбедити да се оне испитају.

"Помињемо и чињеницу да је превише простора у медијима дато владајућој партији и недовољно опозицији, односно једва да им је и дато простора. Помиње се огромна пропаганда. Ми се надамо да ће бити више сразмерности у извештавању. Евентуално да буде нови закон о електронском медијима који већ постоји, али се недовољно примењује. Надзрно тело за медије није радило свој посао и ми смо у Резолуцији тражили да се закон ефективно примењује", рекла је Делбос Корфилд, иначе припадница партије која је у јеку предизборне кампање у Србији, у Бундестагу угостила припаднике прозападне Србије против насиља.

Управо ова листа затражила је од Европског парламента да расправља о регуларности српских избора.

Радомир Лазовић, са те изборне листе, назвао је то гостовање у Бундестагу "симболичним догађајем који говори о томе да чланови немачке владе у нама виде партнере за будућност Србије и што је још важније да Александар Вучић није једина адреса са којом се разговара".

Делбос Корфилд осврнула се и на критике изнете на рачун премијерке Ане Брнабић и председника Александра Вучића због, како Н1 каже "напада на посматраче и неке од европосланика".

"Посланици у ЕП имају институцију иза себе да их брани, ми смо забринути за демонстранте и људе који су се масовно окупили на улицама са захтевима за боље изборе и демократију и на који начин се полиција односила према њима. Видели смо да је било насиља и то је нешто што нас брине", каже европосланица, не прецизирајући да ли притом мисли на насилне покушаје упада у Скупштину Града.

Европосланица каже и да не очекује притиске у вези са евентуалним изменама Нацрта резолуције, а за Вучића и српску власт пресуђује да су "једноставно прешли црту".

"За то нема подршке у ЕП. Ми смо једногласни и чврсти у свом ставу и сада је људима једноставно доста оног што се дешавало. Ако буде доказано оно што се дешавало на изборима, то би било на нивоу онога што се дешава у земљама у којима демократије нема. То нас плаши и не би смело да буде случај у земљи која жели да се придружи ЕУ. Овог пута нико у ЕП неће оклевати да владајућој странци у Србији каже шта се све дешавало", рекла је она.

image