Србија и Балкан

Брнабић: Резолуција ЕП наставак притиска на Србију, нема везе са изборима

Оценила је да је резолуција казна зато што Србија лобира против признавања државности тзв. Косова и зато што лобира за повлачење признања независности и навела да све то пише у резолуцијама Европског парламента
Брнабић: Резолуција ЕП наставак притиска на Србију, нема везе са изборима© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Резолуција Европског парламента (ЕП) нема никакве везе са изборима, већ је вид додатног политичког притиска на Србију, као и на председника Србије Александра Вучића и Српску напредну странку која има већину у будућем парламенту и чиниће окосницу будуће Владе Србије, изјавила је данас председница Владе Србије Ана Брнабић.

"Резолуција је вид притиска и неки вид казне за две основне ствари, од којих је прва то што, како кажу, кршимо уставност тзв. Косова, а што нам Европски парламент замера и због чега је Александар Вучић инсистирао и одлучио да Србија гласа против чланства тзв. Косова у Савету Европе, што су му такође у резолуцији Европског парламента замерили у октобру 2023", рекла је Брнабић за "ТВ Пинк".

Оценила је да је резолуција казна зато што Србија лобира против признавања државности тзв. Косова и зато што лобира за повлачење признања независности и навела да све то пише у резолуцијама Европског парламента.

Додала је да је ово казна зато што се председник Србије бори за самосталну и независну државу чији је део и Косово и Метохија и још једно упозорење и још један вид притиска зато што Вучић и даље одолева да не уведе санкције Русији.

"Резолуција нема никакве везе са изборима. Они наравно подржавају оне као што су Мариника Тепић или Драган Ђилас - чланови Европске партије социјалиста која је јасно подржала и ставила свој потпис на декларацију којом се тражи чланство Косова у Европској унији", рекла је Брнабић.

image