Србија и Балкан

Док се динар протерује, српски министар у Куртијевој влади поручује Србима: Имате две опције

Док је Рашић држао конференцију за новинаре у Приштини, са Јариња је стигла вест да је возило са српским динарима враћено са административне линије без образложења или одбијенице
Док се динар протерује, српски министар у Куртијевој влади поручује Србима: Имате две опције© Agron Beqiri/NurPhoto

Министар за заједнице и повратак у влади такозваног Косова Ненад Рашић изјавио је да постоје два начина да се примени одлука Централне банке Косова (ЦБК) укидању динара.

Једна опција је, како је рекао, да Централна банка Косова постигне договор са Народном банком Србије о трансакцијама, а друга да банке које имају филијале на Косову и у Србији омогуће дистрибуирање трансакције у еврима, преноси Радио слободна Европа.

Како је Рашић објаснио на конференцији за новинаре у Приштини, грађанима који имају примања у динарима биће омогућено и да бесплатно отворе рачуне у банкама на КиМ.

Додао је и да је ипак потребан транзициони период за примену ове одлуке.

"Ово је техничко правно исправан начин како морамо оперисати", рекао је Рашић.

Он је додао да ће образовне и здравствене институција на Косову, које раде у систему Србије, наставити са радом као до сада, те да неке информације о њиховом укидању нису тачне.

"Ја желим свима да кажем, поготово радницима у тим институцијама, да се тако нешто неће десити, за то имам чврста уверења самог премијера, да они могу да наставе свој посао", рекао је Рашић.

Док је Рашић држао конференцију за новинаре у Приштини, са Јариња је стигла вест да је возило са српским динарима враћено са административне линије без образложења или одбијенице.

image