Србија и Балкан

Курти се правда: Уредба не циља српски динар, Централна банка само обавља своју дужност

Свој нови удар на српско становништво премијер привремених приштинских институција образлаже тиме да је Централна банка тзв. Косова "с правом тражила да се формализују неформалне трансакције у динарима", као и да је на Косову и Метохији и даље дозвољено поседовати стране валуте.
Курти се правда: Уредба не циља српски динар, Централна банка само обавља своју дужност© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти издао је синоћ саопштење поводом уредбе Централне банке у Приштини у вези са питањем динара, у којем је навео да ЦБ "само обавља своју дужност".

Он је на друштвеној мрежи Икс објавио и саопштење свог кабинета у којем се наводи да су уплате у динарима које примају Срби на КиМ и даље дозвољене, али да ће оне бити "депоноване на њихове девизне рачуне".

"Ова уредба не циља српски динар", наводи Курти.

Тврди да је ЦБ у Приштини "с правом тражила да се формализују неформалне трансакције у динарима", као и да је на Косову и Метохији и даље дозвољено поседовати стране валуте.

"Разуме се да је прелазни период неопходан. Начин на који се ово питање комуницира могао би да буде јаснији како би се избегла забуна. Од сада се, такође, обавезујемо да ћемо радити на комуникацијским кампањама које ће се бавити овим питањима уз пажњу коју она заслужују", тврди он.

image