Србија и Балкан

Ђурић: Тема Косова и Метохије је враћена у Уједињене нације

Курти притисцима на Србе постигао велики политички аутогол на међународној сцени, оценио је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић
Ђурић: Тема Косова и Метохије је враћена у Уједињене нације© Milos Tesic/ATAImages

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је данас да је ванредном седницом Савета безбедности тема Косова и Метохије враћена у Уједињене нације и додао да међународна заједница треба да уведе оштре мере против режима Аљбина Куртија.

"Тема Косова и Метохије је враћена у Уједињене нације, мимо онога што су рутинска заседања Савета безбедности. То је свакако значајан корак напред ка делегитмизацији Куртијевог режима", рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Додао је да је тиме постало јасно да је Курти притисцима на Србе постигао "велики политички аутогол на међународној сцени".

"Тиме смо дошли и један корак ближе веома широкој осуди Куртијевог деловања од стране међународне заједнице", истакао је Ђурић.

Он је навео да је 13 од 15 чланица Савета безбедности "или изразило озбиљну забринутост или директно осудило Куртијево деловање у вези са платним прометом", док је четири од пет сталних чланица Савета безбедности то осудило.

"То је практично корак ка међународној осуди и изолацији тзв. Косова, пошто, као што је председник Вучић подсетио међународну јавност, више од 100 земаља није признало једнострано проглашену независност Косова и Метохије. Заправо, мањина признаје ту независност, а јуче смо видели и државе које признају независност КиМ како веома јасно и недвосмислено стају на страну Србије на теми заштите права нашег народа на КиМ", поручио је Ђурић.

Истакао је да ће се Србија залагати за то да међународна заједница, "нарочито њени кључни актери, укључујући САД које имају разрађене механизме санкција, спроведе енергичне и оштре мере против режима Аљбина Куртија".

"Сматрам да је потребно санкционисати Куртија и његове сараднике због угрожавања људских права Срба на КиМ, кршења међународних споразума и подривања стабилности у нашем делу света. Оно што Курти ради директно одговара опису више председничких уредби председника САД које се односе на подривање стабилности. Курти и његови сарадници треба да буду мета санкција", поручио је амбасадор Србије у Вашингтону.

Говорећи о резолуцији Европског парламента о изборима у Србији, Ђурић је рекао да је "једини начин да Драган Ђилас победи на изборима да Александар Вучић промени име у Драган Ђилас".

"Мислим да је жалосно што неки опозициони представници користе међународне институције за критиковање, па чак и тражење мера против сопствене земље, у условима у којима смо суочени са озбиљном ситуацијом и на КиМ, и уопште, у ширем међународном окружењу", навео је Ђурић.

Према његовим речима, то говори о "одсуству државничког односа".

Он је додао да је Курти седницу Савета безбедности, између осталог, искористио свој наступ да покуша да помогне "тим елементима опозиције", додавши да је његов говор био препун "неистина и лажног представљања ситуације на КиМ, како је то тобоже мултиетничка, демократска и слободољубива тзв. држава".

"Ако ништа друго, због тога би ми на њиховом месту било веома непријатно и натерало би ме да преиспитам шта је то што ја радим када ме неко ко хапси, гази и убија српски народ на КиМ користи и подржава у највишем форуму међународне заједнице", рекао је Ђурић.

Он је истакао да Косово и Метохија није релевантна тема за тај део опозиције јер, како каже, знају да тамо немају политичку подршку.

image