Србија и Балкан

Вучић на седници СБ УН: Укидање динара кулминација напада на српско и неалбанско становништво

Србија је затражила сазивање ванредне седнице, а у захтеву предатом председавајућем СБ УН навела је да је у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима
Вучић на седници СБ УН: Укидање динара кулминација напада на српско и неалбанско становништво© FOTO TANJUG/ STR/

Ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација почела је у Њујорку. Седницу је отворила Каролин Родригез Бирке, стални представник Гвајане при УН која председава седницом.

Савету безбедности обратиће се председник Србије Александар Вучић, а присуствује и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти. 

Србија је у понедељак предала мисији Гвајане, која председава Савету безбедности УН, захтев за сазивање ванредне седнице због ситуације на Косову и Метохији, у којем се, између осталог, истиче да је актуелна ситуација у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом СБУН 1244 и која је такве природе да захтева одржавање посебне седнице Савета безбедности.

У захтеву се наводи се да је на тој територији, која се у складу са Повељом УН, другим правилима међународног права и Резолуцијом Савета безбедности УН (1244) налази у саставу Републике Србије, а на којој је успостављена међународна управа Уједињених нација, у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима.

"Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора - што је тренутно у току", истиче се у документу.

  • 8. феб 2024 • 23:24

    23:24

    Курти: НАТО нас је спасао од хуманитарне катастрофе

    Након другог обраћања председника Вучића, за реч се јавио и Аљбин Курти који је рекао да нема ништа против Срба, да има и пријатеље међу њима, као и да Срба има и у његовој власти.

    Критикован сам због једностраних потеза, али ја сам премијер суверене земље и браним њене интересе, додао је он. 

    "Потпишимо споразуме из Брисела и Охрида, позивам Вучића да то учини. Да не бисмо имали кршење споразума, кажем учинимо билатерални корак и потпишимо споразуме", рекао је Курти.

    Он је рекао и да је НАТО агресија била спасавање његове земље и да је Милошевић починио злочине над Албанцима на КиМ због чега је НАТО морао да интервенише. 

    "НАТО интервенција нас је спасла. Била је хуманитарна катастрофа на КиМ пре тога", рекао је Курти.  

  • 23:12

    Вучић: Објаснићу вам шта се стварно десило у Бањској

    Србија је урадила све да не дође до ескалације ситуације, рекао је председник Србије Александар Вучић.

    Изречене су многе лажи о Србији, истакао је Вучић и навео да је речено да Срби уносе илегално новац и да се њиме финансирају криминалне структуре.

    "Вреће новца не уноси Србија, него тај посао за нас обавља међународна компанија", рекао је Вучић.

    Навео је и да је речено да је Сандуловић парализован и мучен и истакао да нико из Србије није никада чуо за тог учесника у политичком животу Србије. 

    "Већина земаља који су признале независност Косова траже да нађу оправдање за потезе Приштине и да се нешто десило 24. септембра што смо као држава осудили. Али неко мора да објасни шта се стварно десило и зашто то нисам поменуо у свом обраћању", рекао је Вучић.

    Он је навео да је десет месеци пре Бањске Србија преговарала са САД и ЕУ и да је покушано да им се удовољи.

    "Молили смо Србе да уклоне барикаде подигнуте због систематског терора Приштине. Убедио сам Србе са КиМ да прихвате те гаранције које сам добио од ЕУ и САД. Срби са КиМ су рекли да верују мени, али не и ЕУ и САД и да ће их јурити као дивље звери", навео је Вучић.

    Три месеци након тога приштинске власти почеле су да лове Србе који су подигли барикаде, додао је српски председник.

    "И то је један од разлога зашто су људи који живе цео живот на КиМ хтели да одбране своју имовину", додао је Вучић.

    Он је истакао да је Србија је независна, суверена, слободољубива земља, "нисмо ничије марионете, ни САД, ни Русије ни било кога другог".

  • 23:09

    Родригез Бирке: Вратити се дијалогу

    Председавајућа Каролин Родригез Бирке позвала је обе стране позивамо да се врате активном дијалогу и решавању проблема кроз дијалог.

    Она је позвала да се Београд и Приштина суздрже од потеза који би могли погоршати ситуацију и додала да су забринути због застоја на путу ка нормализацији.

  • 22:41

    Де Ривијер: Београд и Приштина да испуне своје обавезе

    Потребно је стабилизовати ситуацију на терену и нормализовати односе Србије и Косова, обе стране морају да се суздрже од једностраних акција, рекао је Никола де Ривијер, стални представник Француске при УН на седници.

    Неопходан је прелазни период у спровођењу одлуке о укидању динара, рекао је француски амбасадор при УН и рекао да паралелне српске институције треба да се оснују искључиво у складу са ЗСО, подсећајући да су приштинске власти више пута позиване да оснују ЗСО.

    Србија мора да испуни своје обавезе у складу са споразумима договореним у Бриселу и Охриду, рекао је француски амбасадор при УН који је назвао ове споразуме огромним напретком у дијалогу. 

    Де Ривијер је позвао обе стране да испуне све што је договорено споразумима у дијалогу који је водила ЕУ.

  • 22:32

    Жанг Џун: Суверенитет и интегритет Србије мора да се поштује у потпуности

    Стални представник Кине при УН Жанг Џун истакао је да су једностране одлуке довеле до тензија које Кина налази врло забрињавајућим и које прете регионалном миру и нису ни у чијем интересу.

    "Једнострани потези доводе до озбиљних претњи миру у региону. Позивамо на дијалог у оквиру резолуције 1244, суверенитет и интегритет Србије мора да се поштује у потпуности", истакао је кинески представник при УН.  

  • 22:29

    Каријуки: Србија да казни одговорне за напад у Бањској, Приштина да одложи укидање динара

    Џејмс Каријуки, стални представник Велике Британије при УН такође је позвао Београд и Приштину да се врате дијалогу који води ЕУ. 

    "Косово и Србија треба да испуне своје обавезе и избегну ескалацију. Косово треба да упражњава своју суверену власт уз уважавање права свих грађана", рекао је Каријуки и позвао на одлагање одлуке о укидању динара док се не стекну услови за њено спровођење.

    Србију је позвао да казни одговорне за напад у Бањској.

  • 22:23

    Томас-Гринфилд: СБ УН није место где се решавају ови проблеми

    САД остају посвећене миру и стабилности на Западном Балкану, рекла је Линда Томас-Гринфилд, стални представник Сједињених Америчких Држава при УН.

    "Позивамо и Србију и Косово да се уздрже од ескалаторних акција и да се врате дијалогу који води ЕУ. ЕУ, а не УН би требало да буде канал за решавање проблема укључујући и тражење решења за забринутости", рекла је Томас-Гринфилд.

    Одлука о укидању динара је донета без консултовања са заједницом и још једном позивамо да она буде одложена, истакла је стална представница САД.

    СБ УН није место да се решавају ови проблеми, већ дијалог који воде ЕУ.

    "Али када већ говоримо о претњи по безбедности, сетимо се догађаја у Бањској када је извршен терористички напад", рекла је Томас-Гринфилд и позвала Србију да сарађује на истрази овог догађаја.

  • 22:08

    Пољански: Приштина спроводи антисрпски терор

    Захвални смо Гвајани на брзом сазивању седнице, рекао је Дмитриј Пољански, заменик сталног представника Русије при УН.

    Он је упозорио да би, уз ситуацију у Гази, могло да се отвори ново поље напетости на Балкану.

    "Приштина спроводи антисрпски терор, стварају неподношљиве услове за живот Срба. То се дешава испред наших носева, док западне земље охрабрују Приштину која спроводи врло очито етничко чишћење које се САД и остале земље труде да игноришу", рекао је Пољански.

    Могло би да дође до нове ескалације ситуације на Балкану, атмосфера мржње је на критично високом нивоу, рекао је представник Русије на заседању.

    Он је говорио о нападима на Србе, преотимању српских цркава на КиМ и другим облицима насиља Приштине над српским становништвом.

    "Оружане групе на КиМ треба да буду демилитаризоване јер крше Резолуцију 1244", истакао је Пољански.

    Рекао је и да се ЕУ још једном показала као непоуздан партнер у преговорима будући да оно што је договорено у Бриселу није испуњено.

    Подсетио је и да је у марту 25-годишњица НАТО бомбардовања Србије које је донело бројна страдања, велики број жртава, као и да је Србија гађана бомбама са осиромашеним уранијом.

    Указујући на примере кршења Резолуције 1244, Пољански је истакао америчку испоруку "џавелина" Приштини, што је назвао огромном провокацијом.

    Позвао је СБ УН да заштити Србе на КиМ, као и да нађе решење у складу са Резолуцијом 1244, у дијалогу који би уважио и интересе Београда. 

  • 21:45

    Курти: Лажне оптужбе земље која је починила геноцид

    Обраћајући се на седници СБ УН премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да се ради о лажним оптужбама земље која је "извршила највећи геноцид после Другог светског рата у Сребреници и на Косову".

    Он је навео да је тзв. Косово прогласило независност након бројних злочина који су наводно починили Срби.

    "Данас стојимо отворени као земља за све грађане", рекао је Курти.

    Имамо један од Устава који највише штити мањине, истакао је Курти. Навео је да је 10 места у скупштини обезбеђено за Србе, као и да они управљају са 25 одсто општина на КиМ. 

    Он је навео да су европске организације указале да Србија намерно шири кампању мржње према тзв. Косову. Као пример навео је истраживање Европске иницијативе за стабилност која је поредила статистичке податке о српском становништву на КиМ и оном у Србији и показала да су трендови слични и да нема егзодуса. 

    Поменуо је у резолуцију ЕП о изборима у Србији у којој се тражи истрага.

    "Србија је једина земља која није увела санкције Русији, она је руски тројански коњ у борби против демократских земаља", рекао је Курти.

    Говорећи о одлуци о укидању динара рекао је да се њом не спречавају српске власти да пружају финансијску помоћ Србима на КиМ. Њоме се не забрањује увоз динара, ништа више него што се забрањује увоз долара или фунте.     

    "Помоћи ћемо трансфер новца легалним институцијама. Одлука је донета да би се избегло прање новца, илегално уношење новца", навео је Курти. 

    Београду не може више да се дозволи слободан проток новца ка криминалним структурама, рекао је Курти и навео да се "нашим српским грађанима" прети и то од стране њихових сународника.

    Назвавши Србију земљом порицатељем геноцида, поменуо је и случај Николе Сандуловића, који је због полагања цвета на гроб мале Албанке Бљерине Јашари на КиМ, како је рекао, претучен и сада је непокретан.  

    Курти је рекао и да су догађаји у Бањској били покушај насилног отимања дела Севера који је требало да уследи.

  • 21:35

    Српски председник: Решење је да се прекину све мере које стварају неподношљиве услове живота за Србе

    Говорећи о понашању тзв. косовске полиције, Вучић је истакао да те оружане групе спроводе произвољна хапшења у срединама где живе Срби, масовно застрашивање, заустављају их, спроводе понижавајући третман, постављају контролне пунктове на разним местима, неоправдано отварају ватру.

    Навео је и примере уништавања гробаља, насртаја на манастирску имовину.

    "Према Резолуцији 1244 оружане групе Албанаца требало је да буду демилитаризоване. Постоји и забрана њиховог реформисања у било ком облику", подсетио је Вучић и навео да то никако није случај и да оружане групе малтретирају српске цивиле.

    Само прошле године због тог насиља Приштине више од 1.400 Срба напустило је КиМ, рекао је Вучић.

    Он је подсетио и на обавезу Приштине да формира ЗСО, што такође није испуњено.

    Нагласио је да је Србија посвећена поштовању Повеље УН, Резолуције 1244, међународног права и да се труди да буде стуб стабилности на Балкану. 

    "Обратили смо се Савету безбедности избегавајући било какве једностране акције", нагласио је Вучић.

    Захвалио се земљама које су осудиле најновије потезе Приштине у вези са укидањем динара. Захтеви међународних актера нису натерали Приштину да не наставља са прогоном Срба и ескалацијом, истакао је српски председник.

    Он је оценио да је одлука Приштине само још један систематски напад на српску популацију и истакао да је то злочин против човечности.

    "Решење је да се прекину све мере које стварају неподношљиве услове живота за Србе", истакао је Вучић.

    Он је навео да Република Србије апелује на Савет безбедности и међународне организације које могу да утичу на решавање кризе, да предузму хитне и одлучне мере у циљу нормализације ситуације на Косову и Метохији, спречавања даљег прогона Срба и стварања услова за поновно успостављање смисленог дијалога Београда и Приштине у складу са повељом УН и резолуцијама СБ.

    "Србија ће спроводити све споразуме и предузимати све потребне мере у складу са повељом УН и релевантним резолуцијама СБ", истакао је Вучић.

image