Србија и Балкан

Брнабић: Вучић се у Њујорку бори за Србију, а опозиција да јој се одузме суверенитет

Резолуција ЕП нема везе са изборима, то је казна и притисак на Србију која жели да буде самостална, рекла је председница Владе Србије и позвала грађане да обрате пажњу на термине које ће председник Вучић користити у обраћању Савету безбедности УН јер никада до сада нису коришћени
Брнабић: Вучић се у Њујорку бори за Србију, а опозиција да јој се одузме суверенитет© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Део опозиције је спреман да захтева укидање суверенитета сопствене земље и да зове странце да одлучују о томе шта ће радити ова земља, ко ће је водити и да се тиме поносе, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић коментаришући обраћање прозападне опозиције Стразбуру, али и данашње усвајање необавезујуће резолуције Европског парламента (ЕП) о изборима у Србији.

"Осећај срамоте је да постоје такви људи. Мислим да нико неће бити кажњен зато што су резолуције ЕП необавезујуће. Ако би биле, Србија би до сада била кажњена озбиљно и то пет пута. Тражили су од Србије да престане да крши уставни поредак Републике Косово, да је одмах призна као независну чланицу. Европски парламент је позвао Европску комисију да прекине наше интеграције уколико не уведемо санкције Русији и ништа се није десило", рекла је Брнабић за телевизију Прва.

Она је додала да је ово понижавање какво српска опозиција никада није видела.

"Сами су тражили да се њиховој земљи укине суверенитет и да се покрене међународна истрага. Наши преци су гинули, деца су гинула да одбране суверенитет и нису дали међународну истрагу, а сада имате опозицију која то тражи. Никада није било јасније какву врсту опозиције имамо, да они желе да њих на власт инсталирају странци и да неће презати ни од чега да се то догоди. Ово је покушај дестабилизације Србије. Избори су били и изборна воља је јасна. Грађани су рекли какву Србију желе", додала је премијерка.

Бранбић је подсетила да је власт позвала посланике ЕУ да посматрају изборе у Србији, што су они и учинили и у званичним записницима нису констатовали ни једну једину неправилност, како је напоменула.

"ЕУ се није удостојила да сачека финални извештај ОДХИР-а. Упркос томе што европарламентарци нису имали замерке званично на изборни процес и прелиминарни извештај ОДХИР-а, ви сте имали данас резолуцију о изборима у Србији а питање је на основу чега је састављена та резолуција. Све се заснива на томе да су чули, неко је рекао, забринути смо због назнака да је можда нешто било. На основу тога усвајате резолуцију. Траже и да се укину сви приступну фондови за грађане Србије", истакла је Брнабић.

Она је додала да је опозиција тражила да се казни Србија јер они нису победили на изборима.

Председница владе говорила је и о вечерашњем обраћању председника Србије Александра Вучића у Савету безбедности Уједињених нација. 

"Данас је историјски дан. Биће једна од најважнијих седница СБ. Добро је што Србија ужива толики углед јер је седница заказана на захтев Србије мање од 24 часа након што смо ми захтев поднели", рекла је Брнабић.

Она је позвала грађане Србије да обрате пажњу на термине које ће Вучић користити у обраћању јер никада раније нису коришћени.

"Они ће показати са чиме се Срби суочавају на КиМ", објаснила је премијерка и додала да се Вучић у Њујорку бори за Србију, а опозиција се бори само за себе, да се Србији одузме суверенитет.

Она је нагласила да опозиција у Европском парламенту није ни споменула тежак живот и ситуацију у којој се налазе Срби на КиМ.

Навела је и да су притисци на Србију све већи и да се користи сваки моменат да се они увећају.

"И ова резолуција која нема везе са изборима, то је казна и притисак на Србију која жели да буде самостална и да самостално доноси одлуке", закључила је премијерка.

image