Србија и Балкан

Уведене мере у Републици Српској: Птичји грип покосио лабудове

Скоро све фарме увеле високе стандарде у вези с питањем безбедности животиња
Уведене мере у Републици Српској: Птичји грип покосио лабудове© Antonio Ahel/ATAImages

Директор Канцеларије за ветеринарство Босне и Херцеговине Саша Бошковић изјавио је данас да су уведене мере против птичјег грипа, након што су ловци на подручју Градишке и Српца, на северу Републике Српске, пронашли 25 угинулих лабудова.

"Превентива је најбољи лек. Треба спроводити све ветеринарско-санитарне мере прописане правилницима и онда је могућност појаве било које заразне болести сведена на минимум", рекао је Бошковић за РТРС.

У четвртак је помоћник министра за ветеринарство Републике Српске Негослав Лукић потврдио да је у том ентитету БиХ утврђено присуство птичијег грипа, као и да су предузете одређене мере за сузбијање ове болести на угроженом подручју Градишке и Српца.

Према његовим речима скоро све фарме увеле су високе стандарде у вези с питањем безбедности животиња и додао да, с обзиром да је реч о болести у популацији дивљих птица, ни извоз живинског меса у Европску Унију није угрожен, али ни унутрашњи промет.

"То је опасна болест за живину, па је сваку сумњиву појаву потребно пријавити ветеринарским радницима", упозорио је Бошковић и додао да у Републици Српској нема места за панику, јер се доносе мере за спречавање ширења болести.

Бошковић је нагласио је да су ретки случајеви да се болест са птица пренесе на човека.

У протеклих шест месеци птичији грип код дивљих птица пријављен је у већини европских држава, али и у земљама у окружењу - Србији, Хрватској, Словенији и Мађарској.

image