Свет

Шта нам спремају? ЕУ у ниском старту за следећу пандемију, резервише нову количину вакцина

Уговор укључује низ различитих типова вакцина, а једна од њих је и мРНА вакцина које су први пут уведене током вируса Корона
Шта нам спремају? ЕУ у ниском старту за следећу пандемију, резервише нову количину вакцинаGetty © David Greedy / Stringer

Европска комисија је потписала уговор са четири приоизвођача вакцина о резервисању капацитета за производњу у случају будућих избијања болести, саопштила је данас извршна власт ЕУ.

Уговор је потписан са америчким "Фајзером", шпанским произвођачима вакцина "Хипра" и "ЦЗ", као и холандском компанијом "Билтховен биолоџикалс". Уговор покрива капацитет од 325 милиона доза за годину дана, а цена је 160 милиона евра годшиње, пише "Политико".

Уговор укључује низ различитих типова вакцина, а једна од њих је и мРНА вакцина које су први пут уведене током вируса Корона. Уговором нису унапред одређене границе када је у питању врста заразних болести од којих вакцине штите.

Европска унија је спремна да покаже да је научила поуке из последње пандемије, када је Ковид-19 продро кроз блок и када су земље морале да се боре да контролишу ширење вируса путем оштрих ограничења.

Договор настоји да избегне сличну ситуацију, са циљем брзог увођења доза у будућим хитним случајевима.

Према условима уговора, ЕУ књижи и плаћа капацитете за производњу вакцина од фармацеутских компанија, које обећавају да ће испоручити одређени број доза ако развију вакцину у ситуацији пандемије. У ствари, у нормалним условима блок плаћа за неискоришћени капацитет вакцине како би имао осигурање у случају нужде.

Договор је постигнут као део програма ЕУ ФАБ, којим управља тело блока за спремност за пандемију, Европска здравствена агенција за хитне реакције. Покренут је у априлу 2021. године, када се Ковид још увек сматрао хитним случајем пандемије. Ово је први комерцијални резултат програма.

ЕУ већ има сличне уговоре о резервисању капацитета за вакцине против птичјег. Заразна болест, позната и као птичји грип, сматра се главним кандидатом за следећу пандемију.

Подсетимо, недавно је процурио нацрт новог споразума Светске здравствене организације, а према професорки Лондонског универзитетског колеџа Маријане Мацукато, открива да свет мора бити спреман да одговори на следећи патоген који може бити још смртоноснији од ковида, али ипак показује неке "забрињавајуће сигнале".

Из документа се види, како додаје Мацукато, која је уједно и председница савета СЗО за економију здравља за све, да би планета могла да дође у опасност да одбаци научено током претходне пандемије и да протраћи прилику да заштити будућност.

У ауторском тексту за "Фајненшел тајмс", ова професорка истиче да је неопходно деловати како би се то спречило - и то радећи на новом глобалном механизму финансирања, затим иновацијама које су за опште добро, али и омогућавањем слободног протока и иновација и информација преко граница.

image