Србија и Балкан

Курти: Динар на "Косову" није забрањен, али није дозвољен као средство плаћања

Премијер привремених приштинских институција је навео да је ЦБК писала писмо Народној банци Србије и да чекају одговор
Курти: Динар на "Косову" није забрањен, али није дозвољен као средство плаћањаGetty © Erkin Keci/Anadolu

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да динар на "Косову" није забрањен, али да није дозвољен као средство плаћања и да ће се информативна кампања појачати, преноси "Дукађини".

Курти рекао је да ће информативна кампања бити интензивирана у вези са новом уредбом ЦБК, којом је утврђено да је евро једина валута која се може користити за готовинска плаћања широм "Косова".

"ЦБК је независна институција, донела је одлуку. Интензивираћемо информативну и комуникациону кампању са свима онима који су схватили или чак треба да поново чују да динар на Косову није забрањен, али није дозвољен као средство плаћања, има евро, као што су КМ таблице пребачене у РКС, конверзија динара ће се вршити у еврима", навео је Курти.

Према његовим речима, прелазни рок служи да не буде казни за оне који и даље користе динар и да се не шири паника и узбуна која, како каже, стиже из Београда.

"Верујем да аларм који долази са идејом ширења панике долази из Београда, дајемо праве информације, имамо прелазни рок у смислу да не желимо да казнимо оне који још имају динаре, већ да озваничимо и институционализујемо финансије у нашој земљи, зато ћемо имати ову кампању за коју верујем да даје резултате", наставио је он.

Курти је нагласио да је ЦБК писала писмо Народној банци Србије и да чекају одговор.

"Овог месеца ћемо појачати информативну кампању, није ми намера да кажњавам било кога, али треба да се изврши конверзија у евре. ЦБК је написала писмо Народној банци Србије, они морају да одговоре. У овом веку, после ослобођења, прешли смо на европски евро, динар је био прошли век", нагласио је он.

image