Србија и Балкан

Фон Крамонова: Одлука о забрани динара легитимна, брину нас реакције међународних пријатеља "Косова"

Одлука о забрани динара била је изненадна, требало је дати више информација и дужи прелазни рок, каже Виола фон Крамон
Фон Крамонова: Одлука о забрани динара легитимна, брину нас реакције међународних пријатеља "Косова"www.globallookpress.com © Jelinek, Hubert, via www.imago-i/www.imago-images.de

Посланица Европског парламента и известилац за Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон изјавила је да је одлука о забрани коришћења динара у принципу апсолутно легитимна и да је не треба критиковати, али да је требало дати више времена за њену примену.

Она је за Теве 1 рекла да је одлука о забрани српског динара дошла веома изненадно и да је требало дати више информација и дужи прелазни рок.

"Према Уставу Косова, евро је једина валута на Косову. Дакле, у принципу, одлука о коришћењу динара или било које друге валуте је апсолутно легитимна и не треба је критиковати. Одлука би требало би да има за циљ одговарајућу финансијску контролу како би се избегао финансијски криминал, прање новца, финансирање тероризма... Међутим, одлука о забрани српског динара дошла је врло изненада. Оно што је било потребно са наше тачке гледишта је правилна комуникација, више информација и прелазни период", додала је Фон Крамонова.

Она је казала да су реакције међународних пријатеља и партнера Косова забрињавајуће јер ове мере могу имати потенцијал за ескалацију.

"Постоје нека питања која треба решити пре ступања забране на снагу, а која, по мом мишљењу још увек нису решена. Земље Квинте су затражиле одлагање извршења одлуке. Многи људи би остали без значајних прихода, јер Влада Косова није издвојила додатна средства како би надокнадила те приходе. Реакције међународних пријатеља и партнера Косова су забрињавајуће јер ове мере могу имати потенцијал за ескалацију, али и угрозити живот грађана Косова који живе у опасности од сиромаштва", истакла је фон Крамонова.

Нова уредба Централне банке такозваног Косова, која прописује да се само евро може користити као валута за готовинска плаћања, ступила је на снагу 1. фебруара. Међународна заједница затражила је одлагање њене примене уз образложење да постоји бојазан да би могла негативно утицати на Србе на КиМ.

Амерички Стејт департмент саопштио је да једнострана одлука Косова да примени уредбу ограничава способност САД да се залаже за Приштину у међународној арени.

image