Србија и Балкан

Командант швајцарског Кфора: Исход сукоба у Украјини одлучујући фактор за будућност "Косова"

Формално признање "Косова", што је услов Брисела за интеграцију Србије у ЕУ, још увек није у плану, подсећа официр Беат Еберле
Командант швајцарског Кфора: Исход сукоба у Украјини одлучујући фактор за будућност "Косова"www.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/XinHua

Север Косова и Метохије је темпирана бомба, док се Албанија бори да управља целом територијом Косова, пише у ауторском тексту за "ГИС рипортс" некадашњи командант швајцарског контингента у мисији Кфор Беат Еберле.

Он подсећа да је Приштина независност прогласила пре 15 година, и, иако је 115 од 193 државе чланице Уједињених нација признало Косово, "његов положај под међународним правом није у потпуности разјашњен".

"Политички је незгодно што неколико држава чланица Европске уније - Кипар, Грчка, Румунија, Словачка и Шпанија - не признају Косово као независну државу", додао је Еберле.

Он је напоменуо "да се суверенитет Косова не протеже на читавој његовој територији", а да север, насељен углавном Србима, "одбија да се у потпуности интегрише".

"Тамо се још увек користе српске регистарске таблице, што илуструје у којој мери косовска администрација није успела да прошири своја овлашћења", оценио је Еберле.

Он је даље навео да "упорно одбијање српске мањине да учествује на изборима ствара потпуно искривљену слику воље народа Косова". "Кандидати албанског порекла се понекад бирају и унапређују на функције са врло мало гласова, што, заузврат, доводи до недостатка подршке јавности."

Три сценарија

Он је истакао да судбина Косова зависи од Србије и исхода сукоба у Украјини и изнео три сценарија за које тврди да би могли да се догоде на Балкану.

"Вероватноћа да Србија реинтегрише Косово као своју покрајину без распоређивања војне силе је изузетно мала. Међутим, питање је да ли је стратешки циљ Србије интеграција у Европску унију, како тврди – или је, у ствари, заснован на претпоставци да ће нова сила, Русија, обликовати будућност Србије као братске нације", навео је Еберле.

Он је оценио да ће исход сукоба у Украјини и будућа позиција Русије у Европи вероватно бити одлучујући фактор за будућност овог дела Западног Балкана.

"Судбина Косова у великој мери зависи од понашања Србије, посебно јер ЕУ ни Сједињене Америчке Државе нису посебно задовољни како се сецесија Косова до сада одиграла", казао је швајцарски официр.

Као други сценарио навео је могућност да се "Србија определи за чланство у ЕУ".

"Да би независност Косова добила пуно међународно прихватање, нестабилна послератна ситуација на Косову и односи са Београдом би прво морали да се значајно побољшају и стабилизују. Међутим, мало тога у понашању Србије указује на то да жели овај сценарио", додао је Еберле.

Он је даље навео да се чини да "формално признање Косова, што је услов Брисела за интеграцију Србије у ЕУ", још увек није у плану.

"Србија се клади на Русију"

Еверле је изнео тврдњу да "Србија чека да види исход сукоба у Украјини и послератну позицију Русије у Европи".

"Ако Русија буде јака, Београд би могао бити у искушењу да појача притисак на Косово, ометајући његов напредак као независне земље која тражи пуно међународно признање", закључио је швајцарски официр.

image