Србија и Балкан

Разбијена још једна шпијунска мрежа; У Србији ухапшене четири особе

Сви ухапшени су држављани Србије
Разбијена још једна шпијунска мрежа; У Србији ухапшене четири особе© Pixabay

У акцији припадника Безбедносно-информативне агенције и надлежног јавног тужилаштва разбијена је још једна шпијунска мрежа у Србији и ухапшене су четири особе због сумње да су извршиле кривично дело шпијунажа.

Како сазнају "Новости", БИА је открила представништво једне иностране организације која је обавештајно и субверзивно деловала у Србији спроводећи класичну шпијунску активност. Сви ухапшени су држављани Србије.

Двоје ухапшених је запослено у српској канцеларији иностране организације и континуирано су се бавили прикупљањем информација обавештајног карактера, од којих поједине имају статус поверљивости и тајности.

Информације које су прикупљали тицале су се рада и функционисања наших државних органа и институција и појединих јавних предузећа, али и ресурса из система националне одбране Србије нарочито војних служби безбедности. Како сазнајемо, посебан сегмент њиховог интересовања били су и поједини државни руководиоци али и грађани и привредна друштва.

Друго двоје ухапшених, који су радили у корист ове организације, запослени су у државним органима Републике Србије. Они су, по директном налогу и инструкцијама друго двоје процесуираних из иностране организације, свесно и са умишљајем прикупљали тајне и поверљиве службене податке којима су располагали, а који су под посебном правном и информатичком заштитом, и достављали их својим налогодавцима.

Комуникацију и размену информација су обављали преко заштићених/криптованих веза а за достављене податке остваривали су противправну материјалну корист. Исплате су су вршиле искључиво у готовом новцу.

Приликом претреса објеката које су користили припадници ове шпијунске мреже нађена је специјална техничка опрема коју су осумњичени користили у свом агентурном деловању и која је, у складу са законом, изузета на даљу анализу и вештачење.

image