Свет

Корупција, шпијунажа, онанисање, мизогинија и геј журке: Најнепристојнији посланици у Бриселу

Учесници "Катаргејта" нису једини контроверзни бриселски политичари, тврди "Политико"
Корупција, шпијунажа, онанисање, мизогинија и геј журке: Најнепристојнији посланици у Бриселуwww.globallookpress.com © IMAGO/ELYXANDRO CEGARRA

У покушају да скрене пажњу са афере "Катаргејт", џакова са новцем и трговине утицајем, која је задала озбиљан ударац кредибилности и моралности Европског парламента, бриселски портал "Политико" саставио је листу, према њиховом мишљењу, још контроверзнијих политичара који су походили еврпске институције.

Поред оних заиста скандалозних, ту су и имена неких антисистемских политичара који су трн у оку бриселске еврократије.

Елмар Брок

Када се пензионисао 2019. године, утицајни Немац је био посланик ЕУ пуних 39 година. Такав стаж заслужује да се по њему назове сала, кафић или макар клупа, наводи портал. Али, Брок је био проблематичан.

Пре његовог одласка, шест бивших запослених причало је "Политику" о низу бизарних инцидената, укључујући његову навику да их гађа предметима и пуши у канцеларији.

Брок је одбацио оптужбе да ствара "токсично" окружење поручивши да "блиска сарадња и стресни дани значе да постоји простор за трвења". "У потпуности осуђујем било какву врсту физичког или емоционалног злостављања", поручио је он.

Броково име било је повезано и са финансијским малверзацијама, односно посетиоцима је наплаћивао улаз у парламент, а за себе узео најмање 18.000 евра. Наводи се и да је годинама сарађивао са немачким медијским гигантом "Бертелсманом" што му је доносило више од 5.000 евра месечно — поврх његове посланичке плате у Европском парламенту.

Роберт Рошефор

Овај француски посланик у Европском парламенту мастурбирао је пред тинејџерима у гвожђари изван Париза 2016. године. Полицији је, том приликом, рекао да је "под стресом" и пожалио се да се осећао угрожено када га је сведок инцидента срушио на земљу.

Рошефор је признао кривицу, избегавши јавно суђење, а тужилаштво је донело одлуку да не обелодани његову казну. Изгубио је положај у МоДем партији центра али је одслужио мандат за посланика пре него што се повукао уочи избора у мају.

Најџел Фараж

Фараж, пише "Политико", ужива у актуелном скандалу у Европском парламенту, што није изненађење будући да су његовој странци УКИП лидери Европског парламента 2016. године наредили да врати више од 172.000 евра злоупотребљених средстава.

Фараж је био члан парламентарног одбора за рибарство, што је прилично важан сектор за острвску државу као што је Велика Британија и, судећи према подацима Гринписа, није се претргао од посла. Током три године колико је Фараж био члан одбора, присуствовао је само једном од 42 састанка.

Он, међутим, има право на ЕУ пензију, чије трошкове сносе Уједињено Краљевство и ЕУ чији ће део, када Фараж достигне старосну границу за пензионисање, износити 35.640 евра. Треба напоменути и да Фараж није успео да постане британски посланик најмање седам пута, а једном приликом је освојио мање гласова од човека у костиму делфина.

Ле Пенови

Још једна бивша чланица Европског парламента коју је развеселио тренутни скандал у Бриселу је шефица Националног фронта, Марин Ле Пен. "Вукли су нас кроз блато због потпуно транспарентног и легалног зајма од чешко-руске банке", навела је она о позајмици од девет милиона евра који је њена странка обезбедила 2014. "Истовремено, Катар је испоручивао кофере пуне готовине свим овим поквареним људима који су наводно у 'табору добрих'", навела је.

Ле Пенова има, благо речено, компликован однос са Европским парламентом, објашњава портал.

Суд правде ЕУ пресудио је да треба да врати скоро 300.000 евра злоупотребљених средстава, укључујући и новац који је користила да би својој шефици кабинета Кетрин Грисе исплатила плату помоћника парламента, упркос чињеници да Грисе није радила у скупштини.

Ле Пенова је, такође, плаћала телохранитеља Тјерија Легијеа наводећи да је он помоћник у парламенту, а због тога је морала да врати више од 41.000 евра.

Крв није вода, а то доказује и њен пример. Њеном оцу, оснивачу странке, Жан-Мари Ле Пену, наложено је да врати више од 320.000 евра у буџет Европског парламента, а управо толико је исплатио свом асистенту.

Јануш Корвин-Мике

Бивши пољски посланик у Европском парламенту је десничар "до коске". Током дебате о јазу у платама, он је једном тврдио да жене треба да зарађују мање новца од мушкараца "јер су слабије, ситније и мање интелигентне".

Такође је рекао да зграду Европске комисије "треба претворити у бордел".

Бела Ковач

Мађарски посланик у Европском парламенту, члан крајње десничарске партије Јобик, изгубио је посланички имунитет 2015. након што је оптужен да је шпијунирао институције ЕУ у корист Русије. Његова прича укључује тајне бракове, вишеструке идентитете и богатство коме се не може ући у траг. Међу колегама је, тврди "Политико", био познат по надимку "КГБела". У време када му је изречена пресуда у септембру ове године, мађарски медији су приметили да се већ преселио у Москву.

Бруно Голниш

Испуњава скоро услове за екстремног десничара: Проглашен је кривим због негирања Холокауста, одузет му је посланички имунитет због изазивања расне мржње.

Суд ЕУ је наложио да врати новац за плаћање асистента за посао за који није могао да докаже да је повезан са његовом улогом посланика у Европском парламенту. И ту није крај, Голниш је спустио панталоне и показао голу задњицу на седници регионалног савета у знак протеста због државних субвенција које се дају музичким бендовима који певају о сексу, пише "Политико".

Јозеф Шајер

Шајер, блиски сарадник Виктора Орбана и суоснивач странке Фидес мађарског премијера, спектакуларно је пао у немилост шефа у децембру 2020. након што је присуствовао тајној забави у јеку карантина. Полиција је на скупу пронашла 25 голих мушкараца, према извештајима белгијских медија, а пролазник је пријавио да је видео човека како бежи низ олук, што је навело полицију да ухапси Шајера и пронађе наркотике у његовом ранцу, рекли су тужиоци.

Орбан је то дело назвао "неприхватљивим и неодбрањивим", а Шајер је напустио странку и своју функцију у Бриселу.

image