Србија и Балкан

"Центар за мир и толеранцију": Нисмо шпијуни – помажемо седморо преосталих Срба у Приштини

Програмски директор у НВО "Центар за мир и толеранцију Приштина" Владан Трифић објаснио је на конференцији за медије да "неосноване оптужбе и оркестрирана медијска кампања против ове организације доводе у опасност не само запослене већ изазивају страх код комплетне српске заједнице
"Центар за мир и толеранцију": Нисмо шпијуни – помажемо седморо преосталих Срба у Приштини© РТ Балкан

"Центар за мир и толеранцију Приштина" са седиштем у Грачаници који је прошле недеље од стране министра тзв. Косова Џељаља Свечље, после упада полиције, оптужен да се бави "сумњивим активностима према безбедносним институцијама Косова, МУП-а, Главног тужилаштва и Косовске полиције", а које "представљају ризик по безбедност Косова", саопштио је данас да они нису никаква шпијунска организација, већ се баве хуманитарним радом. Представници Центра затражили су извињење Свечље и приштинских медија и запретили тужбама.

Владан Трифић, програмски директор у НВО "Центар за мир и толеранцију Приштина", са седиштем у Грачаници, објаснио је на данашњој конференцији за медије у Приштини  да "неосноване оптужбе и оркестрирана медијска кампања против ове организације доводе у опасност не само запослене већ изазивају страх код комплетне српске заједнице".

"Наша организација је од господина Свечље оптужена да је шпијунски центар да се бавимо сумњивим и нелегалним активностима у близини три владине институције те да наша организације не ради у складу са законом. Све је за неколико сати пало у воду, а остала је једино оптужба за нелегално пружање медицинских услуга за шта су оптужене докторке из Дома здравља", рекао је Трифић.

Додао је да је "тачно да су ову НВО, односно Центар за заједнице у Приштини, повремено посећивали лекари који су преосталим Србима у Приштини, а има их седморо, у канцеларији мерили притисак, шећер и холестерол, а те услуге су повремено користили и полицајци из станице полиције поред просторија центра".

Према речима Трифића, Центар постоји скоро 25 година и тренутно не пружа ни десети део услуга као претходних година. Објаснио је и да "штампа на српском не долази одавно, библиотека је престала да ради одавно, са дистрибуцијом пакета хране и хигијене се такође престало".

"Један апсолутно хуманитарни ангажман у складу са свим нормама у вези са лекарском струком. Од када је пружање услуга старијим особама – нелегална активност? Подсећам вас и на Хипократову заклетву и на универзалну декларацију  о људским правима на друге међународне конвенције и декларације. Косовским законима је неуказивање лекарске помоћи кажњиво затвором до три године. Да ли докторке требале да одбију да лече?, упитао је Трифић.

Према његовим речима, министар Свечља је раније лично посетио "Центар за заједнице" и разговарао са докторком која је сада отужена за илегално пружање услуга.

"Свечља је ударио где је мислио да је најтање, по старцима лекарима и нама. Почевши са неоснованим оптужбама које су неосноване и опасне, а када се увиђајем у просторијама утврдио сав бесмисао оптужби, наставило се са вађењем кестења из ватре и тражењем оправдања за сву ону полицијску силу и форензичку технику у акцији. Резултат спиновања јесте пријава против докторке", рекао је Трифић.

image