Србија и Балкан

Курти за "Блумберг": Нећемо да поништимо одлуку о динару

Премијер привремених приштинских институција је рекао да се влада неће мешати у одлуку централне банке у Приштини о готовинском пословању, према којој је једина валута евро
Курти за "Блумберг": Нећемо да поништимо одлуку о динару© Tanjug/ AP Photo/Boris Grdanoski

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да Приштина не може да поништи одлуку о увођењу евра као једине валуте на КиМ и укидању динара.

"Не можемо да поништимо одлуку. Нећемо имати никакве казнене мере, не желимо никога да казнимо", рекао је Курти за "Блумберг" у Лондону и додао да ће Србима бити дато времена да се "прилагоде новој одлуци".

Курти је додао да се влада неће мешати у одлуку централне банке и истакао да се залаже за уредбу централне банке у Приштини о готовинском пословању, према којој је евро једина валута .

Курти је на Иксу навео да ће са више информација изаћи наредних дана и да неће бити казнених мера током прелазног периода у спровођењу одлуке ЦБК о забрани динара.

"Влада Косова, у оквиру својих надлежности, неће спроводити никакве казнене мере током прелазног периода и позива друге да савесно задрже исти став. Радимо на свеобухватнијим информацијама које ћемо објавити у наредним данима", истакао је Курти.

Иначе, Курти борави у једнодневној посети Великој Британији, где ће учествовати на панел дискусији о безбедносним изазовима са којима се суочава Западни Балкан. Како су саопштили из његовог кабинета, он ће се у оквиру посете састати и са званичницима институција те земље.

"У оквиру једнодневне посете, поред састанака са званичницима институција, Курти ће учествовати и на панел дискусији о безбедносним изазовима са којима се суочава Западни Балкан, у организацији Института за политике Четам хаус", наводи се у саопштењу.

Како преносе извори "Новости" из дипломатских извора, очекује се да се Курти састане са својим острвским саветницима који га годинама из сенке подржавају у потезима чији је крајњи циљ етничко чишћења Срба са простора КиМ и заокруживање суверенитета тзв. Косова на целој територији наше јужне покрајине.

Није тајна да Курти у Великој Британији има добро развијену мрежу сарадника и ментора, иначе осведочених албанских лобиста, који годинама предано раде на пројекту косовске независности. Међу њима су и професор Марк Велер, експерт за Балкан који је био и правни саветник британске владе на конференцији у Рамбујеу 1999, па и тад отворено стао на страну Приштине, те Елизабет Говинг, која је деценијама инфилтрирана у приштинске институције, као и Алиша Кернс, чувена по оптуживању Београда и СПЦ за ширење криминала на КиМ. Помоћ, како тврде упућени, имају и кроз деловање служби, пре свих британске МИ-6.

Говорећи о Велеру и потезима које Курти већ дуже време повлачи, председник Србије Александар Вучић недавно је упозорио да Курти има саветника из Велике Британије, Немца пореклом.

Привремене приштинске институције су усвојиле уредбу о готовинском пословању која је ступила на снагу 1. фебруара, а према којој је евро једина валута у којој се може вршити готовинско плаћање, што значи забрану употребе динара.

САД и ЕУ затражили су раније да примена уредбе буде одложена јер ће она имати велики утицај на Србе, који примања из Србије добијају у динарима.

У четвртак је, на захтев Србије, одржана ванредна седница СБ УН о КиМ, на којој је председник Александар Вучић истакао да је забрана динара кулминација напада Приштине на Србе и неалбанско становништво на КиМ и нагласио да је очито да је управо стварање неподношљивих услова за живот и ускраћивање могућности опстанка Срба једини циљ режима у Приштини.

image