Србија и Балкан

Централна банка тзв. Косова: Није одложен рок за примену уредбе о забрани динара

Гувернер приштинске централне банке појаснио је да њихов план само ублажава ефекте одлуке о укидању валуте Републике Србије на српску заједницу
Централна банка тзв. Косова: Није одложен рок за примену уредбе о забрани динараGetty © Photo by Silas Stein/picture alliance via Getty Images

Централна банка у Приштини није одложила рок за примену уредбе о забрани динара на Косову и Метохији, нити је дала додатни рок за њену примену, изјавио је гувернер исте Ахмет Исмаиљи.

"Централна банка није одложила рок за спровођење уредбе, нити је дала додатни рок, нити је променила своју уредбу. План који смо објавили само ублажава ефекте на српску заједницу, односно омогућава већи приступ финансијама и финансијским услугама", рекао је Исмаиљи за "Дукађини".

Навео је да ће централна банка у Приштини предузети акције које је објавила у плану за транзициони период, где је предвиђено да прелазна фаза примене уредбе којом се забрањује коришћење динара не може трајати дуже од три месеца.

Такође, урађен је нови план за олакшавање примене ефеката уредбе на готовинске операције у одређеним заједницама.

Привремене институције у Приштини усвојиле су уредбу о готовинском пословању која је ступила на снагу 1. фебруара, а према којој је евро једина валута у којој се може вршити готовинско плаћање, што значи забрану употребе динара.

image