Србија и Балкан

Ђурић: Све ближа међународна изолација Приштине, Србија остварила важан дипломатски успех

Курти својим наступом, а првенствено изношењем њему својствених махинација и лажних конструкција стварности, сада и целом свету показао своје право лице, наводи амбасадор Србије у САД
Ђурић: Све ближа међународна изолација Приштине, Србија остварила важан дипломатски успех© Milos Tesic/ATAImages

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, говорећи о седници Савета безбедности УН, рекао је у интервјуу за "Вечерње новости" да је Србија остварила важан дипломатски успех који, иако се чини малим, представља значајан корак ка широј међународној осуди једностраних аката актуелног приштинског режима и додао да чланице УН нису остале неме на терор над српским становништвом на Косову, већ су изразиле озбиљно неслагање са Куртијевим потезима и драстичним мерама.

Ђурић додаје да потези Аљбина Куртија из дана у дан, не само што циљано угрожавају опстанак Срба на КиМ, већ и представљају опасност од нарушавања мира и стабилности у региону.

"Имамо све разлоге да будемо поносни на иступање председника Вучића пред најважнијим форумом Уједињених нација, јер је управо његов говор укључио црвени аларм због којег су се представници чак и оних чланица УН које признају Косово отворено декларисали за заштиту права Срба и тако стали на страну Србије", казао је Ђурић.

Наводи да је Курти својим наступом, а "првенствено изношењем њему својствених махинација и лажних конструкција стварности, сада и целом свету показао своје право лице".

"Међународна заједница је то препознала и ја очекујем да у наредном периоду видимо конкретизацију осуде његовог деловања кроз шире механизме санкција и оштрије мере кључних глобалних актера којима ће се стати на пут његовим покушајима да потпуно уклони српски фактор на Косову и Метохији", каже.

Додаје да смо сада дефинитивно један корак ближе међународној изолацији Приштине и заустављању искључиво мржњом према Србима мотивисане идеологије Куртија и његових следбеника.

Ђурић подсећа да је хитна седница Савета безбедности сазвана на захтев Србије, на чији је захтев била и отворена за јавност.

Како наводи, то је и била прилика да се директно и транспарентно чује српски глас и изнесе истина о томе шта се дешава на Косову, што је председник Србије и урадио на један озбиљан, аргументовани достојанствен начин.

"Веома је значајно што се толики број чланица одазвао позиву и учествовао у дискусији исказавши негативан став према приштинској страни. Ценимо и осуду и став САД да поступци Приштине подривају преговарачки процес, као и њихово позивање на уздржавање од некоординисаних и ескалаторних поступака, попут забране коришћења динара и већег броја упада полицијских снага косовских Албанаца у српске институције у општинама на западу КиМ", додаје.

Коментаришући то што су Русија и Кина инсистирале на Резолуцији 1244, Ђурић каже да је председник Србије Александар Вучић у свом обраћању више пута подсетио на значај те Резолуције, али и навео конкретне примере њеног сталног кршења и нарушавања територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Према његовим речима, као званичан документ високог тела УН, Резолуција никада не може бити оспоравана, јер су њу и донеле чланице УН као најважније међународне организације.

"Захвални смо нашим традиционалним пријатељима, као и многим другим земљама које су у својим обраћањима позвале на поштовање повеље УН и Резолуције 1244. То је доказ да Србија има пријатеље широм света који се држе принципа међународног права и који подржавају проналазак компромисног решења за наше најважније национално питање. Српска делегација на челу са председником Вучићем остварила је дипломатски успех наше земље, али пред нама је још увек озбиљна битка, и знам да ћемо се, док је света и века, борити за Србију и за наш народ", указује Ђурић.

На питање колико је реално очекивати да се питање "Косова" врати у УН, Ђурић каже да је управо то председник Вучић и учинио у четвртак у седишту УН својим снажним, директним и чињенично поткрепљеним говором.

"Вратио је питање КиМ у оквире међународне заједнице, тамо где се, како је и подсетио, налазе представници већине светске популације која не подржава нелегитимну, тобож државност Косова. И не само то, имали смо прилике да чујемо озбиљну забринутост 13 од 15 чланица СБ због Куртијеве недавне одлуке о забрани динарског платног промета, као и осуду тог потеза од стране четири од пет сталних чланица Савета безбедности УН", наглашава.

Упитан да ли Србија треба да настави европски пут ако француско-немачки план постане део поглавља 35, Ђурић каже да је председник Вучић више пута нагласио и нашој и европској и светској јавности да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност Косова, нити ће икада прихватити било какав документ којим би постојала обавеза подршке или помоћи Косову за чланство у УН или у било којим организацијама или агенцијама у оквиру УН.

"Увек ћемо се, свуда, и по сваком питању водити искључиво интересима нашег народа и чинићемо све да сачувамо мир и стабилност. Континуирано показујемо да смо спремни на разговор, али друга страна не престаје са подривањем дијалога под окриљем ЕУ једностраним, штетним и злонамерним актима директно усмереним на егзодус српског становништва на КиМ", наводи.

Избори у Америци

Говорећи о изборима у САД, Ђурић каже да се не би бавио спекулацијама о унутрашњеполитичком питању САД.

"Оно што могу да кажем је да ће наше државно руководство, без обзира на исход новембарских избора, наставити да истим интензитетом сарађује са америчком администрацијом, подједнако и са републиканским и са демократским представницима у Конгресу, а у циљу даљег унапређења наших билатералних односа и стварања нових могућности за нашу земљу и наше грађане у Србији, као и у Америци", каже.

На питање која га важна функција чека у Београду с обзиром да је најављено да се враћа, Ђурић наводи да је спреман да настави са радом и борбом.

Подсећа да њему сада и истиче мандат и да би се свакако вратио у Србију.

"Драго ми је да смо успели да подигнемо профил Србије овде и да направимо бољу дипломатску инфраструктуру за наше представљање. О конкретним функцијама одлучиваће страначки органи", додаје.

image