Србија и Балкан

Почела процедура у Европском парламенту: За Западни Балкан додатни новац само уз санкције Русији

Европска комисија крајем прошле године усвојила је нови план за Западни Балкан који предвиђа две милијарде евра бесповратне помоћи и четири милијарде кроз повољне кредите, али уз посебне услове
Почела процедура у Европском парламенту: За Западни Балкан додатни новац само уз санкције РусијиGetty © Federico Gambarini/picture alliance

Европски парламент започео је процедуру одобравања предлога Европске комисије за додатни новац ЕУ за Западни Балкан у вредности од укупно шест милијарди евра, објавио је Радио Слободна Европа.

Да би се овај план формализовао, неопходно је да се о овоме усагласе институције у Европској унији, за шта је потребно и одобрење Европског парламента (ЕП).

Предлог је представљен данас у форми законске резолуције Уредбе за утврђивање Плана реформи економског раста. О томе се расправљало истог дана на заједничком састанку Одбора за спољну политику и Одбора за буџет Европског парламента.

Услов за добијање новца су реформе које свака држава мора да испуни како би приступила овом додатном фонду.

Европски парламент је затражио да, између осталог, употреба средстава буде условљена и подршком ставова ЕУ у спољној и безбедносној политици, укључујући увођење санкције Русији.

"Још један предуслов биће прилагођавање заједничкој спољној и безбедносној политици Уније, укључујући усвајање рестриктивних мера против Русије, као и визни захтев ЕУ за треће земље", наводи се у амандману који је предложио Европски парламент као додатни услов за коришћење ових инструмената.

Овај предлог посебно ће утицати на Србију која једина није увела санкције Русији. Постоји још један услов за нашу земљу, о чему је РТ Балкан већ писао.

Предуслов за исплату је да се Србија и "Косово" конструктивно ангажују у нормализацији односа у циљу потпуног спровођења свих обавеза које произлазе из Споразума о путу нормализације и Анекса о примени свих претходних споразума о дијалогу.

Европски парламент је предложио да се дода појашњење да су потребни "јасни, мерљиви и конкретни резултати".

image