Србија и Балкан

Столтенберг: Послали смо хиљаде додатних војника на КиМ, сви на Западном Балкану да се уздрже

Моја главна порука је да све стране треба да се уздрже од запаљиве реторике и поступака који би могли додатно да ескалирају тензије у региону, каже шеф НАТО-а
Столтенберг: Послали смо хиљаде додатних војника на КиМ, сви на Западном Балкану да се уздрже© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је све стране на Западном Балкану да се уздрже од запаљиве реторике и поступака који би могли да доведу до даље ескалације тензија, истовремено истакавши значај процеса дијалога Београда и Приштине.

Столтенберг је на конференцији за новинаре позвао Београд и Приштину да се ангажују у дијалогу уз посредовање ЕУ и нагласио да охрабрује обе стране да се у доброј вери укључе у преговарачки процес.

Оценио је да су у последње време присутне појачане тензије на Косову и другим деловима Западног Балкана, и подсетио да је пред Божић посетио регион.

"Моја главна порука је да све стране треба да се уздрже од запаљиве реторике и поступака који би могли додатно да ескалирају тензије у региону", рекао је Столтенберг.

Како је додао, због дешавања прошле године, НАТО је повећао присуство на Косову.

"Као резултат напада и насиља које смо видели на Косову у последњих годину дана, НАТО је појачао своје присуство. Тамо је и Кфор. Ту смо да осигурамо мирно и безбедно окружење за све заједнице. Додали смо хиљаде додатних војника како бисмо испунили мандат који смо добили од Уједињених нација", закључио је Столтелберг.

image