Србија и Балкан

Столтенберг: ЗСО пут до решења; Блинкен: Распоређујемо додатне трупе Кфора на Балкану

Шеф НАТО-а пожалио се да су се у протеклом периоду дешавали "озбиљни инциденти и напади на мировне снаге НАТО-а на КиМ"
Столтенберг: ЗСО пут до решења; Блинкен: Распоређујемо додатне трупе Кфора на Балкану© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Предлог за Заједницу српских општина (ЗСО) могао би да буде пут напред у проналажењу решења и постизању напретка у дијалогу Београда и Приштине, поручује генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Столтенберг је на конференцији за медије након састанка министара спољних послова НАТО-а истакао да су се у протеклом периоду дешавали "озбиљни инциденти и напади на мировне снаге НАТО-а на КиМ".

"У последњих неколико месеци било је озбиљних инцидената и насиља на Косову. Управо сам посетио Косово, где се овог пролећа десио напад на мировне снаге НАТО-а. Рањено је 93 војника НАТО-а, а то је потпуно неприхватљиво", рекао је Столтенберг.

Он је додао да је током септембра уследио инцидент у Бањској у којем је било погинулих.

"То наглашава изазове са којима се суочавамо на Косову и важност деескалације. Све стране се морају уздржати од акција које могу додатно повећати тензије и од било какве запаљиве реторике. То је била моја порука и на састанцима у Приштини и Београду", рекао је Столтенберг.

Столтенберг је истакао да се на КиМ види пример добре сарадње ЕУ и НАТО.

"Ми смо на Косову додали још НАТО трупа и бројност подигли на отприлике 5.000. Верујем да би предлог Заједнице општина са српском већином могао да буде пут напред да покушамо да пронађемо решење и да направимо напредак у оквиру дијалога уз помоћ ЕУ", рекао је Столтенберг.

Државни секретар САД Ентони Блинкен поручио је да је са НАТО савезницима разговарао о улози НАТО-а у промовисању мира и безбедности на Западном Балкану. Он је оценио да Алијанса има кључну улогу у помагању држава у региону ка остваривању чланства у ЕУ.

"НАТО има кључну улогу у помагању државама у региону да направе напредак на њиховом путу ка чланству у ЕУ и широј европској стабилности. НАТО већ дуго представља окосницу безбедности на Западном Балкану. То ће и даље чинити", рекао је Блинкен након састанка министара спољних послова Алијансе.

НАТО је, тврди он, одлучно одговорио онима који настоје да дестабилизују север КиМ.

"Распоређујемо додатне трупе у Кфор. Продубљујемо нашу сарадњу са снагама предвођеним ЕУ у Босни и Херцеговини", рекао је Блинкен.

image