Србија и Балкан

Рама: Албанија би стала у одбрану "Косова" ако дође до употребе оружја

Седница Савета безбедности УН о Косову и Метохији била је бесмислен састанак, каже албански премијер
Рама: Албанија би стала у одбрану "Косова" ако дође до употребе оружјаGetty © Olsi Shehu/Anadolu Agency

Албански премијер Еди Рама рекао је да би Албанија стала у одбрану такозваног Косова, ако се исцрпе дипломатске опције и употреби оружје, додајући да се моли да до те ситуације не дође.

"Али, ако до тога дође, Албанија ће дефинитивно стати уз Косово. Нема сумње да је Албанија стајала, стоји и стајаће уз Косово у сваком случају, чак и ако, не дај Боже, ствари дођу дотле да се више не прича, већ да се користи оружје", навео је он у интервјуу за АТВ.

Упитан како ће Албанија реаговати ако Косово буде нападнуто, Рама је одговорио да Приштина није сама.

"Албанија је чланица НАТО-а и није географски ентитет који има посебан однос са Косовом и сваки напад на Косово је напад на Албанију. С друге стране Косово није само и има стратешке савезнике без којих не би могло да постоји као држава. Из тог разлога морамо размишљати о важности косовских савезника", додао је Рама.

Каже, ипак, да лидери на Косову и у Албанији треба да размишљају о будућности како би и Косово и Албанија постале респектабилније на међународном плану.

"Морамо да поставимо наше земље у реалност у којој наши савезници имају поштовање према нама", казао је.

Албански премијер указује да ако се проблеми не решавају дијалогом, они могу бити не само опасни, већ и фатални.

"Важно је да не изгубимо фокус да смо бољи него икад, али све што је постигнуто може се окренути наопачке ако узмемо здраво за готово и не обраћамо им се кроз дијалог, конструктивно, са осећајем будућности", рекао је Рама.

Оценио је да је седница Савета безбедности УН на којој се расправљало о одлуци о српском динару, био бесмислен састанак.

"То није Савет безбедности, он већ дуго није и не би требало да буде место где се разговара о Косову или Косово разговара о својим питањима и својим противречностима са Србијом. Косово је као Србија, независна држава, свидело се то Србији или не, они који то не знају знају или не, а о питањима која има са Србијом, Косово о њима разговара као равноправна страна у дијалогу", рекао је Рама.

Према његовим речима седница Савета безбедности био је "корак уназад за Косово".

"Нема смисла да се Косово зове тамо и иде тамо где је неки сматра државом, а други не. То је бесмислица", рекао је Рама.

Каже да је напад на Бањску "опасан заокрет" за суживот заједнице шест земаља Западног Балкана.

"Никада нисмо били добри, иако несумњиво нисмо без проблема и није да нисмо видели опасне заокрете у блиској прошлости, а онај који се односи на Бањску био је заиста опасно скретање. Био је то веома драматичан тренутак у суживоту заједнице шест земаља Западног Балкана и о томе смо се врло јасно изразили", рекао је Рама.

Поводом оптужби кандидата за председника САД Доналда Трампа за недовољно трошење средстава за одбрану, рекао је да ће Албанија испунити преузете обавезе у оквиру НАТО-а те да ће доприносити са два одсто буџета за сопствене војне трошкове.

"Ову обавезу не видимо као обавезу коју смо дали председнику или неком другом председнику, већ обавезу преузету у оквиру НАТО-а, у коме имамо привилегију да будемо део и где ћемо озбиљно да испуњавамо све обавезе које су преузете за тим столом, у коме свако по величини и по буџету мора да допринесе два одсто буџета за сопствене војне трошкове, а са друге стране наравно наставићемо да повећавамо своје војне капацитете, не јер се спремамо за рат у нашем региону", рекао је Рама.

Каже да је Албанија одлучна да одговори на обавезе које је преузела.

Рама је навео да посета америчког државног секретара Ентонија Блинкена показује да САД сматрају Албанију важном земљом и посебно воде рачуна о улози коју је Албанија преузела на себе у региону.

Наводи да се Албанија по свом међународном позиционирању и представљању подигла на виши један ниво.

"Албанија се данас подигла на још један ниво више у погледу свог међународног позиционирања и представљања, захваљујући низу веома важних корака које смо предузели у нашој спољној политици", рекао је Рама.

image