Србија и Балкан

Едвард Џозеф о седници СБ УН: "Аљбин, шутни лопту напред, а не уназад"

Аљбин Курти и његови блиски партијски сарадници морају да схвате колико су сами себи нанели штету националним интересима Косова услед непрекидног популизма, пише албански лобиста и предавач на Универзитету Џон Хопкинс
Едвард Џозеф о седници СБ УН: "Аљбин, шутни лопту напред, а не уназад"© Albin Kurti/Twitter

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за свој говор на јучерашњој седници Савета безбедности у Њујорку рекао је да је за циљ имао да покаже да је "невоља са којом се суочава 'Косово' ојачала посвећеност остварењу људских права".

Курти је на платформи "Икс" навео да уредба ЦБК о забрани динара "штити све грађане од криминала и тероризма".

"Посвећени смо да обезбедимо да уредба Централне банке Косова штити све грађане од криминала и тероризма, и да косовски Срби добију помоћ за неометану транзицију", рекао је Курти.

Албански лобиста и предавач на Универзитету Џон Хопкинс Едвард Џозеф писао је о забрани српског динара на 'Косову' и седници Савета безбедности Уједињених нација у четвртак.

Куртију је поручио да је популизмом сам себи нанео велику штету и да је за одлуку о динару прво требао да направи план, а не да спроведе забрану.

Џозеф у својој анализи на друштвеној мрежи "Икс" истиче да уместо међународног притиска усмереног на Београд, у тренутку када је Европски парламент усвојио и резолуцију о изборима у Србији, Курти се позива у Савет безбедности УН због још једног недостатка координације у вези са питањем динара.

"Ова седница СБ УН би требало да означи прекретницу у политици Приштине. Аљбин Курти и његови блиски партијски сарадници морају да схвате колико су сами себи нанели штету националним интересима Косова услед непрекидног популизма. Сада је време да промените курс", пише Џозеф.

Он каже да је Курти требало да по питању динара прво направи план, а не да спроведе забрану.

"Друго, једини начин да се опоравимо од аутогола је да постигнемо гол у другој мрежи", пише Џозеф, рекавши да одлуку о Дечанима треба спровести и озбиљно радити са америчком амбасадом на имплементацији Охридског споразума.

"Укратко, покажите свима разлику између начина на који се демократија односи према својим мањинским грађанима – и аутократије која очајнички жели да се ухвати за власт. Шутни лопту напред, Аљбин, а не уназад", пише он.

image