Србија и Балкан

Сејдиу: Независност смо прогласили у сарадњи са западним савезницима, првих 100 дана било кључно

Бивши председник тзв. Косова истакао је сигнале које су добили од тадашњих председника САД и Француске Џорџа Буша и Николе Саркозија
Сејдиу: Независност смо прогласили у сарадњи са западним савезницима, првих 100 дана било кључноwww.globallookpress.com © © Vedat Xhymshiti

Бивши председник тзв. Косова Фатмир Сејдиу изјавио је поводом обележавања годишњице самопроглашене независности да је све урађено у координацији са међународним савезницима, а да је кључно било првих 100 дана.

"Независност Косова је проглашена у пуној координацији са међународним савезницима", изјавио је за "Репортери" бивши председник Сејдиу.

Он је истакао сигнале које су добили од тадашњих председника САД и Француске Џорџа Буша и Николе Саркозија и додао да су кључних били првих 100 дана због, како је навео "исцрпљивања аргумената" који су били против независности Косова, како се не би компромитовао Ахтисаријев план, како је истакао.

"Преузео сам функцију у осетљивом тренутку, заменивши председника Ругову. Осећао сам забринутост, а понекад и дилему око проглашења независности, око облика решавања тог питања", изјавио Сејдиу.

Међу изазовнијим тренуцима након проглашења независности Сејдиу је навео састављање захтева за признање, али и састанке које је имао са тадашњим челницима Кфор.

"За Косово је било веома доброг хода са квалитетом признања из различитих земаља, али је било важно признање суседних земаља, Северне Македоније и Црне Горе", истакао је Сејдиу.

Он је рекао да код САД и земаља Квинте постоји потпуна решеност за коначно решење косовског питања.

Сејдиу је подсетио и на своје разговоре са бившим финским председником, главним преговарачем о косовском питању Мартијем Ахтисаријем, подсећајући на резолуцију УН 1244, али и на препреке из Русије и Кине.

Сејдиу је навео да је након усвајања устава по Ахтисаријевом плану и усвајања закона о застави и химни, кључан моменат за тзв. Косово била одлука Међународног суда правде у Хагу којом је, како тврди, запечаћена самопроглашена независност.

"То је био бумеранг за Србију", изјавио је Сејдиу.

Он је коментаришући тадашњи протест Срба рекао да је било доста различите пропаганде, али да је реакција била одмерена.

image