Србија и Балкан

И даље су "такозвани": Шта слави Приштина шеснаест година након самопроглашења?

Шеснаест година након самопроглашене независности, "Косово" није постало држава - приштински званичници наступају у међународној заједници као приватна лица, а нису успели да овај ентитет учлане ни у једну значајну међународну организацију
И даље су "такозвани": Шта слави Приштина шеснаест година након самопроглашења?© Carsten Koall/Getty Images

На Западу је све више људи који се идентификују као, на пример, мачке. Кажу "мачка сам" и знак је доброг васпитања и политичке коректности, тако их и третирати. Нешто слично покушали су пре 16 година да на Балкану прогурају и руководиоци терористичке ОВК идентификујући се као - држава.

Али, упркос томе што данас јужна српска покрајина сутра слави годишњицу своје "независности", тамошњим властима и даље је тешко да свет, осим оног дела Запада који верује да неко тек тако може постати мачка - убеде друге да нису Србија.

"Ми, демократски изабране вође овим објављујемо да је Косово независна и суверена држава", објавили су 17. фебруара 2008. Хашим Таши, Фатмир Сејдиу и Јакуп Краснићи.

Тројица "очева оснивача" такозване државе, сутра, међутим, неће са Аљбином Куртијем и његовим режимом славити годишњицу самопроглашене државности.

Приштина је пре неколико дана објавила и лого са натписом "Косово, увек тебе достојни" – али бивши припадници ОВК који су покушали да од јужне српске покрајине направе државу су, како и правда налаже – достојни само суђења у Хашком трибуналу.

Велика се фешта спрема у Приштини – обележиће кажу годишњицу "Епопеје ОВК", дакле,  једне терористичке организације, али и 25. годишњицу "ослобођења Косова", односно НАТО агресије над Србијом, коју су извеле, управо оне државе које су касније, 2008. године, међу првима признале њихову "независност".

"Како се приближавамо 16. годишњици независности, славимо изванредно путовање наше земље ка отпорности и напретку", навела је у сусрет прослави председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

Но, имају ли приштинске власти, заиста реалан разлог да славе? 

Ако питамо Османијеву, она је од самопроглашења независности поприлично напредовала – дотерала је линију изгубивши тридесетак килограма, пропутовала пола света и доживела да јој неко титулира са "госпођо".

Јер, управо су тако председницу лажне државе ословили приликом састанка са генералним секретаром НАТО-а – "госпођа Вјоса Османи Садрију са Косова".

Курти је, међутим, и даље далеко од господина – када је пре неколико дана учествовао на седници Савета безбедности Уједињених нација, на његовом столу стајало је само његово име. Ни трага ту није било од његовог "господства", па ни од такозване "државности".

Што важи и за "Косово" уопште – они и дан данас нису остварили своје намере да постану држава.

"Седница у Њујорку била је илустрација, и у политичком и правном смислу демонстрација, и то пред сведоцима, њиховим спонзорима, Американцима, Енглезима, Французима, демонстрација, да Косово није држава. Србија је учествовала на седници као пуноправна чланица, а Курти је ту био у личном својству", констатује дипломата Зоран Миливојевић.

У чије је Курти име причао, нити шта је причао, саговорнику РТ Балкан није најјасније – али му је као дан јасно да је седница СБ УН била потврда важења Резолуције 1244, која Србији гарантује пун субјективитет, територијални интергитет и суверенитет.

"Најинтересантније је што се то десило у присуству сведока. Они који су признали државност, учествовали су у дебати на којој је, на лицу места та државност оспорена", закључује Миливојевић.

У последњих неколико година власти такозваног Косова нису добили никакво ново признање "независности". Мада госпођа Османи покушава да убеди Албанце да ће неке државе ускоро донети одлуке о признању, стварност је таква да су, од проглашења независности, приштинске власти само назадовале на овом пољу.

"Јасно је да у задњих, шест или седам година  они нису добили никакво признање, а и оно што су добили када су прогласили независност, у међувремену су изгубили. `Косово` је од тада отпризнало 27 земаља", каже некадашњи председник Привременог Извршног већа за Косово и Метохију Зоран Анђелковић.

Приштинске власти, према његовим речима, "ако им је то на част", могу да славе једино етничко чишћење и малтетирање Срба.

"С обзиром на то да немају никаквих нових признања не могу ни да добију пријем ни у једној међународној организацији. Не признаје их 109 држава, тако да немају већину нигде да би били примљени", указује саговорник РТ Балкан.

То је можда најбоље сумирао, међу појединим круговима у Србији омрзнути певач Баја Мали Книнџа, својим стихом: "Ви сте само такозвани".

Као такво, "Косово" нема чланство у организацијама као што УНЕСКО, Интерпол, ОЕБС, ЕУ, и што је најважније – Уједињене нације. На свим међународним скуповима и даље се представља звездицом и фуснотом, јер једноставно – нису држава.

"Да је другачије, нико не би вршио притисак на Србију, нити покушавао да од Србије испослује признање. Узмите свако Куртијево иступање где он говори од  дефакто и дејуре признању. Он самим тим, сам признаје да Косово није држава", јасан је Зоран Миливојевић.

image