Србија и Балкан

Министар унутрашњих послова РС: БиХ атрактивно место за терористе, процес против Додика политички

Синиша Каран, министар полиције РС је изјавио да је процес који се води у Сарајеву против Милорада Додика политички, а не судски и са јасном политичком намером
Министар унутрашњих послова РС: БиХ атрактивно место за терористе, процес против Додика политички© Antonio Ahel/ATAImages

Уставна и законска обавеза Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске јесте да штити председника Републике Српске, а Милорад Додик је легално изабрани председник. МУП је гарант безбедности Српске и свих њених грађана, тако и председника којег су изабрали наши грађани. Процес који се против њега води у Сарајеву је политички, а не судски, с јасном политичком намером. То је у интервјуу за "Политику" изјавио Синиша Каран, министар полиције РС.

Он упозорава на трагичне последице чињенице да су се том политичком процесу придружили Суд и Тужилаштво БиХ, који су, како истиче, давно изашли из владавине права и показали да су само инструмент у рукама интересних група.

"Таквим процесом урушена је цела правна држава, Дејтонски споразум и изгубљено поверење у поступање правосудних органа", каже Каран.

Као један од изазова, он издваја тероризам и констатује да тероризам представља претњу глобалној безбедности и наводи како терористички напади који су се десили у БиХ показују да нисмо изузети из ове пошасти.

"Чињеница је и да су многе терористичке акте у свету починила лица која су у ранијем периоду била присутна у БиХ или је у тим нападима коришћено оружје из БиХ. То говори да је ова земља веома атрактивна за радикалне исламисте, који БиХ виде као добро место одакле могу деловати даље према Европи. Непрестано упозоравамо да се у БиХ годинама формирају вехабијске заједнице и параџемати, те да радикални исламисти теже да наметну своју веру и законе и у БиХ, због чега је неопходна адекватна реакција политичких, верских и правосудних институција", указује Каран.

Министар подсећа да је након терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику 2015. године, МУП формирао Управу за борбу против тероризма и екстремизма и додаје да је прошле године поново формирана Средња школа унутрашњих послова, у којој се ове године уписује друга генерација младих.

Напомиње да је борба против организованог криминала и корупције била и остала главни приоритет.

"У прошлој години процесирали смо 12 организованих криминалних група у вези са злоупотребама опојних дрога, неовлашћеним прометом оружја и војне опреме, злоупотребама службеног положаја, примања и давања мита и других. Сарадња МУП-а са другим агенцијама у БиХ је задовољавајућа, но увек може боље. У борби против организованог криминала јако је значајна сарадња с Европолом и другим полицијама региона и европских земаља", каже Синиша Каран.

image