Србија и Балкан

На аеродрому у Сарајеву ухапшен осумњичен за тероризам

Ухапшени мушкарац сумњичи се за кривична дела организовања терористичке групе и противзаконитог формирања и придруживања страним паравојним или параполицијским организацијама
На аеродрому у Сарајеву ухапшен осумњичен за тероризам© Nikolay Gyngazov/Global Look Press

На аеродрому у Сарајеву ухапшен je мушкарац осумњичен за тероризам, јавља Радиотелевизија Републике Српске и наводи да је реч о припаднику такозване "Исламске државе".

Како је саопштила Државна агенције за истраге и заштиту (СИПА) Босне и Херцеговине, постоји основа сумње да је ухапшени починио кривична дела организовања терористичке групе и противзаконитог формирања и придруживања страним паравојним или параполицијским организацијама.

Како РТРС незванично сазнаје, реч о припаднику терористичке организације "Исламска држава Ирака и Леванта" (ИСИЛ) који је из Сирије прешао у Турску, затим одатле у Сарајево.

Хапшење су извели полицијски службеници СИПА, заједно са полицијским службеницима Граничне полиције БиХ, на Међународном аеродрому Сарајево.

"Лице лишено слободе је спроведено у просторије СИПА-е, ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњиченог, након чега ће у законом предвиђеном року бити предато у даљу надлежност Тужилаштва БиХ", наведено је у саопштењу.

Италијанске обавештајне службе недавно су упозориле да на Балкану, укључујући БиХ, оперише најмање 20 џихадистичких ћелија, међу којима се издваја група "Балкански лавови".

Представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ недавно су упутили писмо Сенату и Конгресу САД у коме су навели да је БиХ већ дуго уточиште радикалних исламиста и да националистичке политике највећих бошњачких странака потврђују намеру да БиХ владају без Срба и Хрвата.

Они су у писму истакли да у Федерацији БиХ постоје села у којима становници спроводе шеријатски закон, као и да су делови БиХ насељени Бошњацима и даље дом бројним "спавачким" ћелијама Ал Каиде и ИСИЛ-а које би потенцијално могле бити активиране ако и када стигне наређење.

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић навео је да је на територији Федерације БиХ од 2016. године до данас регистровано 69 вехабијских насеља у 20 локалних заједница, од којих су неке на граници са Републиком Српском.

"У Сарајеву легално, нескривено делује терористичка организација "Муслиманско братство". То је организација коју су ЕУ, САД, Јапан, Саудијска Арабија, Египат и неке друге државе, прогласиле за терористичке организације", тврди Галијашевић.

image