Србија и Балкан

Конститутивна седница Скупштине града Београда одложена за 1. март, Несторовић за нове изборе

Ако за десетак дана не дође до јединственог става на изборној листи "Александар Јерковић - Ми глас из народа" идемо на нове изборе, поручио кандидат СНС за градоначелника Александар Шапић
Конститутивна седница Скупштине града Београда одложена за 1. март, Несторовић за нове изборе© РТ Балкан

Конститутивна седница Скупштине града Београда одлаже се за 1. март, због недостатка кворума, саопштио председавајући Тома Фила.

Уочи почетка седнице, председник Привременог органа Београда Александар Шапић рекао је  да ће се, уколико за десетак дана не дође до јединственог става на изборној листи "Александар Јерковић - Ми глас из народа", ићи на нове изборе.

Он је објаснио да ће седница Скупштине града бити отворена, а у складу са законом ће бити одложена на десетак дана и биће заказана нова седница, вероватно за 1. март, објаснио је Шапић.

"Уколико се до 3. марта, до када је последњи рок ако се не конституише Скупштина града, а конституисање Скупштине града значи избор председника, потпредседника, секретара и административно-мандатне комисије, тада креће да тече рок од месец дана када председник Народне Скупштине има право да у року од 45 до 60 дана распише нове изборе", рекао је Шапић.

Како је навео, ако до 3. марта не буду имали скупштинску већину, математичку и легалну, као и легитимну, али по новим стандардима за које се СНС одлучила и због деликатности ситуације из жеље да имају пуни легитимитет, власт у граду неће правити већ ће се ићи на нове изборе.

Несторовић: Два наша одборника одбегла, одржати нове изборе

Др. Бранимир Несторовић са листе "Ми - глас из народа" назвао је два београдска одборника те листе "одбеглим" и рекао да би било добро да се одрже нови избори у Београду.

Несторовић је у скупштини града рекао да су та два одборника, која није именовао, прекинула контакт са другим члановима покрета "буквално после избора и више се нису јављали осим преко медија и друштвених мрежа".

"Малопре сам рекао да би било изванредно да буду нови избори, да се ти пребези науче да то носи ризик", рекао је Несторовић.

Додао је и да ће одборници са његове листе изаћи из сале ако буде гласања, али да по свему судећи тога данас неће бити.

"Србија против насиља" у Скупштини града с транспарентима

Свих 43 посланика листе "Србија против насиља" ушло је данас у салу Скупштине града са истакнутим транспарентима против наводних изборних манипулација на Београдским изборима 17. децембра прошле године.

У салу Скупштине града ушли су и посланици коалиције НАДА, међу којима су и лидери те коалиције Милош Јовановић, лидер ПОКС-а Војислав Михајловић и Владимир Штимац. 

На транспарентима је исписано "Београд вас неће", "Крађа неће проћи" и "Покрали сте изборе".

Кандидат за градоначелника коалиције "Србија против насиља" Владимир Обрадовић рекао је да је очигледно да је СНС изгубио Београд.

"Скупштина није конституисана као што смо обећали, упркос енормним изборним крађама. Очигледно су изгубили Београд, не могу да конституишу скупштину", рекао је он новинарима и додао да је најављено да ће њихових 60 одборника доћи, али се они нису појавили што указује на то да немају већину у Београду.

Представник листе СПН Добрица Веселиновић рекао је да је пажња за Београд  велика јер је свима јасно да су избори покрадени.

"И поред шпекулација да ће бити прелетача, то се није десило. Ми као опозиција солидарно смо показали да Београд не жели СНС и СПС. Остајемо уједињени у нашим захтевима за понављањем избора", рекао је он.

Српској напредној странци и Социјалистичкој партији Србије недостају два мандата за већину, имајући у виду да Скупштину града Београда чини 110 одборника, те да су напредњаци освојили 49 мандата, а социјалисти пет.

Листа Србија против насиља има 43 мандата, коалиција НАДА, која је раније најављивала могућу коалицију са том листом је освојила седам.

image