Србија и Балкан

Шапић: Ако нема договора са Несторовићевом странком, идемо на нове изборе (ВИДЕО)

Уочи почетка конститутивне седнице Скупштине града Београда, и даље се не зна да ли се иде на нове изборе или ће већина бити формирана
Шапић: Ако нема договора са Несторовићевом странком, идемо на нове изборе (ВИДЕО)© РТ Балкан

Председник Привременог органа Београда Александар Шапић рекао је данас, пре почетка конститутивне седнице Скупштине града Београда да ће се, уколико за десетак дана не дође до јединственог става на изборној листи "Александар Јерковић - Ми глас из народа", ићи на нове изборе.

"Уколико за ових десетак дана не дође до јединственог става изборне листе Александар Јерковић - Ми људи из народа, да идемо на нове изборе, баш због тога што мислимо да је Београд неопходна и легална и легитимна и стабилна власт која ће да подржи све изазове пред којима се Србија буде нашла", рекао је Шапић.

"Стварно желимо да због Експа 2027 променимо Београд више него у последњих 10 година, и зато смо се одлучили да се, уколико у ових 10 дана не дође до неких уједињења, иде на изборе због свега што смо припремили", рекао је он.

Шапић је оценио да ћемо се "највероватније наћи у истој ситуацији два или три месеца након избора" али да ће "ту одговорност поднети они који у овом моменту још увек можда не схватају важност овог тренутка".

Долазимо до тога да ће вероватно у следећој кампањи главно питање бити којом ћете се јату приволети након избора, без обзира на све, на различитости политичке, да ли ћете ићи са нашим блоком или онима који буду део наше коалиције, који су спремни да стану у одбрану државе по питању свих изазова који су пред нас, који нису спремни да се одрекну дела своје територије, који нису спремни да сами себе прогласе геноцидним и нису спремни да нарушавају односе са Руском Федерацијом и да затварају своја врата ка истоку, који нису спремни да на овој згради иза нас закаче шарену заставу и поистовете је са државном заставом и заставом града Београда, нагласио је Шапић.

Седница Скупштине града ће бити отворена, а у складу са законом ће бити одложена на десетак дана и биће заказана нова седница, вероватно за 1. март, објаснио је Шапић шта ће се данас дешавати.

"Уколико се до 3. марта, до када је последњи рок ако се не конституише Скупштина града, а конституисање Скупштине града значи избор председника, потпредседника и секретара и административно-мандатне комисије, тада креће да тече рок од месец дана када председник Народне Скупштине има право да у року од 45 до 60 дана распише нове изборе", рекао је Шапић.

Како је навео, ако до 3. марта не буду имали скупштинску већину, математичку и легалну, као и легитимну, али по новим стандардима за које се СНС одлучила и због деликатности ситуације из жеље да имају пуни легитимитет, власт у граду неће правити већ ће се ићи на нове изборе.

image