Србија и Балкан

Данас конститутивна седница Скупштине града Београда, исход неизвестан

Још се не зна да ли ће бити постигнут договор о формирању градске власти
Данас конститутивна седница Скупштине града Београда, исход неизвестан© Antonio Ahel/ATAImages

Конститутивна седница Скупштине града Београда заказана је за данас у 10 часова, а још је неизвесно како ће се седница одвијати, односно да ли ће бити постигнут договор о формирању градске власти или ће се прибећи новим изборима.

Закључак о сазивању конститутивне седнице донео је крајем јануара Привремени орган Града Београда, а на дневном реду је потврђивање мандата одборника, као и избор председника скупштине и постављање секретара што је услов да би скупштина била конституисана.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да листа око СНС "Београд не сме да стане" има легалну већину, али не и како је рекао, сасвим легитимну и да ће се вероватно сачекати до 2. или 3. марта, па ако не буду имали и легитимну већину ићи ће се на нове изборе.

Из опозиционе листе "Србија против насиља" поручују да ће на седници наставити "да доказују изборну превару", а из Странке слободе и правде и да ће бити "у функцији информисања домаће и међународне јавности о томе шта су урадили на изборима и оспоравања формирања било какве градске власти".

Српској напредној странци и Социјалистичкој партији Србије недостају два мандата за већину, имајући у виду да Скупштину града Београда чини 110 одборника, те да су напредњаци освојили 49 мандата, а социјалисти пет.

Листа Србија против насиља има 43 мандата, коалиција НАДА, која је раније најављивала могућу коалицију са том листом је освојила седам, те ни они без подршке Бранимира Несторовића не би могли да конституишу власт.

Листа "Ми глас из народа" Бранимира Несторовића има "златни глас", а носилац те листе на београдским изборима, која је освојила шест мандата, био је Александар Јерковић из Покрета Нема назад - иза је Србија.

Несторовић је више пута истицао да он неће ни са једном листом у коалицију и да би требало ићи на нове изборе, док је Јерковић јавно изнео свој услов за подршку некој од листа, а то је да добију унутрашњу контролу града Београда.

Несторовић је недавно рекао да сматра да треба поновити београдске изборе и оценио да би на тим изборима представници дела опозиције "прошли катастрофално".

Председник Привременог органа Београда Александар Шапић изјавио је да ће Српка напредна странка сачекати да види да ли листа "Ми - глас из народа" може да заузме заједнички став по питању уласка у београдску власт, а ако не може, како је рекао, онда ће бити расписани нови избори за Скупштину града Београда.

Гостујући на РТС-у, Шапић је рекао да СНС са коалиционим партнерима већ сада има 56 или више посланика, али да је подигла лествицу легитимитета због прича после избора да "неко нешто краде".

Према Закону о локалној самоуправи, Скупштина града треба да се конституише у року од два месеца од објављивања резултата избора, што истиче почетком марта, а у противном се именује привремени орган и расписују нови избори.

Председник Народне скупштине је дужан да распише нове изборе у року од месец дана, а избори морају да се одрже у року од 45 до 60 дана од дана расписивања у складу са Законом о локалним изборима.

Председник Скупштине града се бира из реда одборника на предлог најмање трећине одборника, а да би се изабрао неопходно је да за њега гласа већина од укупног броја одборника, тајним гласањем.

После избора председника Скупштине града и секретара постоји рок од месец дана да се изабере градоначелник Београда.

Уколико се то не деси Скупштина се распушта, а председник Скупштине Србије у року од два месеца треба да распише изборе, а од дана расписивања до дана одржавања треба да прође од 45 до 60 дана.

image